Lockdown zorgt voor meer tijd met gezin/ familie

De covid-19 situatie en de daaruit voortvloeiende lockdown zorgen ervoor dat wij dagelijks meer tijd doorbrengen met gezinsleden of familie. Een burger deelt zijn ervaring met Dagblad Suriname. Satish Mahabier heeft het afgelopen weekend ondanks de lockdown een leuke tijd gehad met zijn familie. Vanwege de lockdown moest hij de dagen vanaf vrijdag tot maandag doorbrengen bij zijn zus. Hij maakte gebruik van de gelegenheid en leerde zijn nichtjes, djompo futu spelen. Verder hebben ze ook in de regen nog flink gespeeld, ze hebben aan troefcall gedaan en djoel. Djompo futu is een oud bekend spel waarbij een steentje, plat voorwerp wordt gebruikt. Een vorm van negen vakken wordt getekend waarbij vak 5 aan het eind een halve cirkel vormt. Het wordt ook gespeeld met en vorm van 7 vakken, dat is makkelijker. Troefcall is een kaartspel dat overeenkomsten kent met klaverjassen en hartenjagen, het spel wordt gespeeld door twee koppels. Iedere speler krijgt 13 kaarten. De jokers doen niet mee. Eerst krijgt de “caller” 5 kaarten en benoemt welk symbool als troef tijdens het spel zal fungeren. Satish geeft aan dat hij bewust ervoor koos om deze spelletjes te doen omdat het opmerkelijk is dat de jeugd van nu meer digitaal bezig is (YouTube/Facebook/Instagram). Jeugd van nu kent djompo futu niet. Ook heeft hij hun gezegd dat er veel meer leuke spelletjes zijn zoals knikkeren, cricket. Daarnaast hebben ze samen gekookt. Ze hadden nasi klaargemaakt, roti, en aan BBQ gedaan. Verder werd pasta besteld bij Food is Life, en kip en loempia werden erbij gebakken. Alle deze activiteiten werden verspreid gedaan van vrijdag tot en met zondag. Kortom, het is dus ook thuis mogelijk om het leuk te maken met de familie. Zodoende is men ook leerrijk bezig met kinderen. Het belangrijkste in deze huidige situatie is natuurlijk dat de covid-19 maatregelen strikt in acht worden genomen.

(Foto: lockdown gerechten van familie Mahabier)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: