Gekozen DNA-lid van Brokopondo, de heer S. Akiemboto, heeft bedankt?

Op 25 mei 2020 is de heer Sergio Akiemboto, namens de NDP, in district Brokopondo gekozen als DNA-lid. Zover ik mij kan herinneren is de heer Akiemboto drie keren op de NDP-lijst geplaatst, namelijk in 2010 in Paramaribo ( niet gekozen ) en in 2015 en 2020 is de heer Akiemboto wel in district Brokopondo gekozen. In 2015 wilde hij liever directeur van een  goudbedrijf worden, dan in De Nationale Assemblee zijn bijdrage leveren. Gaande de rit is hij Minister van Natuurlijke Hulpbronnen geworden. In dit artikel zal ik meer aandacht besteden aan de verkiezingsresultaten.

De heer Akiemboto heeft bedankt ?

Enkele weken terug had de heer S. Akiemboto een brief geschreven naar de voorzitter van DNA om als lid van DNA te bedanken. Terwijl het proces gaande is heeft dit gekozen DNA-lid weer een andere brief geschreven waarbij hij te kennen geeft dat hij zijn eerste brief intrekt,en toch als DNA-lid wil blijven. Wat er verder gaat gebeuren met deze zaak, zal ik verder uit de nationale pers vernemen.

In 2010 was Akiemboto candidaat van de NDP in Paramaribo

De NDP behaalde in 2010 landelijk 23 zetels en samen met de politieke partijen AC ( inclusief ABOP) en de PL heeft de Paarse Partij de nieuwe regering gevormd. Gaande de rit is de PL uit de combinatie verwijderd. De heer Akiemboto behaalde in 2010 in Paramaribo 1.325 voorkeursstemmen. In de ressorten Latour ( 534 stemmen) en Pontbuiten ( 346 stemmen)  behaalde Akiemboto samen  880 stemmen. In de overige 10 ressorten was Akiemboto goed voor 1.325-880= 445 stemmen. Akiemboto was redelijk populair in de ressorten waar er veel Marrons wonen. Ik moet erbij vermelden dat de heer S.Akiemboto in 2010 op de NDP –lijst meer stemmen had behaald dan de volgende NDP -candidaten: H.Manorath ( 762 stemmen); N.Cheung (198 stemmen); O.Wangsabesari (469 stemmen); H.Ramnandanlal ( 403 stemmen); J.Dogojo ( 274 stemmen); D.Menso ( 118 stemmen); J.Wijnstein ( 200 stemmen); R.Chitanie ( 33 stemmen); C.van Samson ( 117 stemmen) en M.Kasto 263 stemmen. De candidaten die meer stemmen hadden behaald dan Akiemboto waren: D.Bouterse, A.Misiekaba, M.Bouva, J.Simons ,R.Parmessar en J.Wijdenbosch.

In 2015 en 2020 was Akiemboto de sterke NDP-candidaat in Brokopondo

In 2015 ging de politieke strijd in Brokopondo tussen de MC(NDP) en de AC ( bestaande uit de ABOP/BEP en SEEKA). De overige politieke partijen hadden in 2015 in district Brokopondo nauwelijks enige politieke kracht om dichtbij een halve zetel te komen.

De verkiezingen van 2020

Zeven politieke partijen hebben op 25 mei 2020 in district Brokopondo strijd geleverd om de   drie DNA-zetels van dit district.

Op 25 mei 2020 hebben de NDP, de ABOP en de BEP elk een zetel behaald. De “politieke koek” is heel goed verdeeld. De overige vier partijen t.w.: A-20 (25 stemmen); NPS ( 357 stemmen); de SPA (32 stemmen) en de VHP (97 stemmen) hebben nauwelijks een achterban in Brokopondo.

Als wij de NDP vergelijken met het jaar  2015 en 2020 is deze partij in Brokopondo teruggevallen van 2.540 stemmen in 2015  naar 1.797 stemmen in 2020. Een terugval van 743 stemmen. 

Als de heer Sergio Akiemboto zijn plaats in DNA verliest, zal zijn plaats in DNA worden ingenomen door Van Emden, Wilsientje( zie tabel 2)

Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: