Kasekoformatie Swit Firi: “De boog kan niet altijd gespannen blijven”

Dagblad Suriname en bewoners van Oud- en Nieuw Charlesburg hebben het gehad over al het ongeluk dat Suriname momenteel overkomt. De geruïneerde economie, de armoede, het coronavirus en de leefomstandigheden werden besproken. De toestand is zo ingewikkeld, dat bijna niemand in staat is de ramp te overzien en wat Suriname te wachten staat. De gevolgen van de crises tekenen zich niet alleen in de portemonnee en armoede af. Onhoudbare toestanden breken het animo van de mens. Onbehagen neemt toe.  Er glanst geen echte levensvreugde. De geestelijke belasting is menigeen te veel.

Alles ligt stil

Aan de Oude Charlesburgweg werd aangeklopt bij de Stichting Muziekformatie Swit Firi. Voorzitter Guno Hart: “Swit Firi kan ervan meepraten. Samenkomsten, festiviteiten, muzikale optredens, tentoonstellingen, voorstellingen en gezellige avondjes zijn vanwege covid-19 komen weg te vallen. De amusementswereld is aan banden gelegd. Alles ligt stil. Swit Firi heeft de tol van covid-19 moeten betalen. In eigen land zijn wij niet of weinig op de planken geweest. Een Europese toer (Nederland, België en Frankrijk) ging in 2020 niet door. Ook optredens die voor dit jaar gepland waren in het buitenland zijn afgelast.”

Regering, zorg voor ontspanningsmogelijkheden!

“Het gemoed van de mens is bedrukt door de groeiende noodtoestand, beperkingen en de angst voor het besmettelijke virus. De regering doet er goed aan om naar mogelijkheden uit te kijken die voor ontspanning zorgen. De boog kan niet altijd gespannen blijven. Wij kunnen best wat vermaak, genot, sport en spel als afleiding gebruiken.”

Lockdowm Kamala

Woordvoerder Marno Jarden: ”In maart aanstaande zal Swit Firi haar dertiende verjaardag vieren. De moeilijke omstandigheden waarin het land en de wereld verkeren, heeft ons niet lamgeslagen. Wij blijven onze gevoelens met muziek, zang en dans uiten. Deze vormen van expressie stellen ons in staat om het hart te luchten. Gevoelens uit te spreken, gedachten, ideeën en boodschappen te delen met andere mensen. De bijzondere omstandigheden waaronder Suriname en de wereld gebukt gaan, heeft Swit Firi niet lamgeslagen. Er wordt muziek gecomponeerd, teksten geschreven en worden er studio-opnamen gemaakt. In september jongstleden hebben wij het nummer Lockdown Kamala uitgebracht met zang van Kelly Hart, Rodney Frederik en Gerrit Zeeval. Binnenkort wordt het lied ‘Kroi neng’ uitgebracht.

Kaseko serenada

“Rekening houdende met de covid-19 maatregelen heeft Swit Firi Kaseko Serenade geïntroduceerd, inhoudende een halfuur optreden van 5 man bij de woning van geïnteresseerden. De personen die ons inhuren, moeten zich ook houden aan alle covid-regels. Ook is er en wordt gewerkt aan verhoogde deelname aan presentaties via sociale media.”

Kelly Hart

Kelly Hart (19) zangeres van kasekoformatie Swit Firi: “Het dansen en zingen heb ik van klein af geleerd in de familie muzikale kring. Ik zing niet alleen kaseko. Ik ben in samenwerking met producer We Dem Boss (Banel) ook solo bezig. In dit verband heb ik het lied lieveling uitgebracht. Binnenkort kom ik uit met Kankan Uma en volgt er meer.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: