Flashback: Rapar gedenkt 64-jarig bestaan

Radio-omroep Paramaribo (Rapar) mocht gisteren het feit gedenken dat deze radio-onderneming al 64 jaar bestaat. Dagblad Suriname voert u terug naar de geschiedenis van het ontstaan van dit bedrijf. De informatie is grotendeels gehaald uit de archieven. Deze radio-onderneming is de oudste radio-omroep van Suriname. Het is opgericht op 28 januari 1957. De initiatiefnemers waren Gilly Hillers, Iwan de Vries en Walther Lim A Po. Bij de oprichting was Rapar gehuisvest aan de Anton Dragtenweg. Het bedrijf verhuisde vervolgens naar het Neumanpad. In 1964 betrok Rapar de oude Avros Studio aan de Gravenstraat en bleef aldaar gehuisvest tot 1980. In dat jaar, 1980, verhuisde Rapar weer. Zo te zien was dit de laatste verhuizing, want sindsdien is het bedrijf gevestigd aan de Coppenamestraat, thans geheten de Mr. J. Lachmonstraat. Tot op heden is dit omroepstation op dit adres gehuisvest. De grondlegger was wijlen de heer Noer Pierkhan, een persoonlijkheid die in zijn bloeiperiode tot ver over de grenzen van Suriname grote populariteit genoot. De eerste managing director was William Cromwell die de leiding na een jaar overdroeg aan Wilfred Lionarons. Rapars eerste omroeper was Cyriel Karg. Bij de eerste uitzending op 28 januari 1957 waren er wat kleine problemen maar die werden spoedig overwonnen. In de beginfase mocht Rapar maar twee uren per dag uitzenden. In 1958 kreeg Rapar officieel toestemming om volledige dag uitzendingen te presenteren. William Cromwell werd Rapars program director en Rudi de Bruin werd hoofd van de nieuwsdienst. Direct bij de oprichting van Rapar begon Noer Pierkhan met de uitzendingen in de Hindoestaanse taal via Rapar. Hij richtte op 10 maart 1957 het eerste Hindoestaanse advertentiebureau,  Acme Service, op welke tot op heden nog bestaat.De Programma’s werden verzorgd in het Nederlands, Sarnami, Chinees, Javaans en Sranan. Op 1 september 1974 werd de leiding van Rapar overgedragen aan Rashid Pierkhan, een zoon van de grondlegger Noer Pierkhan. Het bedrijf heeft door hard werken en door een grote dosis doorzettingsvermogen een gestadige groei doorgemaakt. Dit is mogelijk geworden mede vanwege de ondersteuning van een selecte groep van werknemers die zich dagelijks inzetten en hun verantwoordelijkheid kennen. De groei is merkbaar. In het gebouw aan de Mr. J. Lachmonstraat zijn er momenteel 3 radiostations en twee televisiestations ondergebracht. Rapar is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken mediabedrijf dat haar ingenomen plaats binnen de Surinaamse gemeenschap eer aandoet. Naast de genoemde bedrijven hebben we ook nog, onder dezelfde leiding, Dagblad Suriname en laatstelijk ook Green Dot erbij gehad. Vanaf haar oprichting tot heden toe zijn reeds vier generaties nauw betrokken bij de algehele organisatie en de leiding van dit mediabedrijf. Deze zijn: wijlen de heer Noer Pierkhan, gevolgd door wijlen de heer Rashid Pierkhan, vervolgens de heer Faried Pierkhan samen met Fardeen Pierkhan. Rapar heeft vele omroepers grootgebracht. Een van de vaste medewerkers van het eerste uur, is de heer Shabier Ishaak. Erg populair vanwege de specifieke wijze waarop hij elke middag het nieuws in de Hindoestaanse taal tot de luisteraars brengt. Shabier werkt nu al bijkans 54 jaren bij Rapar. De huidige situatie heeft ook op dit bedrijf haar effecten gehad maar de leiding zet gestadig voort met haar selecte groep van medewerkers.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: