Minister Ramadhin: ‘Verbod op nuttigen alcohol in het openbaar’ – ‘Totale lockdown dreigt, begint u in te kopen’ – ‘Scholen blijven gesloten’

Suriname krijgt eerste 2.000 tot 3.000 doses Pfizer-vaccins

Volksgezondheid ‘mikt op’ vaccinatie in eerste ronde van zo’n 100.000 personen

Personenverkeer met Brazilië en Guyana gesloten

Minister Amar Ramahdin van Volksgezondheid was zaterdagmiddag tijdens een Covid-19 persconferentie heel duidelijk: er dreigt een totale lockdown. Hij schetste een somber beeld. Scholen blijven vooralsnog gesloten.

‘We moeten strengere maatregelen treffen om transmissie in te dammen. Iedereen kan potentieel besmet zijn. Het is iedereen per zaterdag verboden om alcohol te gebruiken in het openbaar, vanwege besmettingen door personen die zich onnodig ophouden bij supermarkten en andere winkels. Er gaat hard tegen worden opgetreden door autoriteiten. Ook tegen vergunninghouders van winkels en supermarkten. Het is een dagelijks straatbeeld. We hebben foto’s, materiaal. Het zijn deze situaties die leiden tot onnodige besmettingen.

We staan op het punt, dat onze zorg in elkaar gaat storten. Met een gebroken been zult u moeten gaan wachten, met een blindedarm ontsteking loopt u risico te overlijden.’

Overheidskantoren blijven nog veertien dagen gesloten, behalve essentiële diensten. Personeel wordt opgeroepen zoveel mogelijk via de virtuele manier in contact te zijn’, zei de minister.

‘De bewaking van de grenzen wordt opgevoerd, aangezien de import van varianten een gevaar vormt. Per heden wordt personenverkeer met Brazilië en Guyana gesloten. Slechts repatrianten worden toegelaten met de nodige quarantaine maatregelen.’

‘Het toezicht op dragen van mondkapjes op de werkplek wordt opgevoerd. 

Per heden mag per gezin slechts een persoon toegelaten worden tot een supermarkt en andere handelszaken. Het is in Suriname een uitje en dat moet beperkt worden tot een essentiële zaak.

Mogelijk komt een lockdown, maar het vergt enige voorbereiding. Het stilleggen van de samenleving is de enige manier om verspreiding te voorkomen. Begint u in te kopen. De twee weekend lockdowns waren effectief.’

Volgens Ramadhin vertoont de Covid-transmissie geen dalende trend. ‘We kunnen nu spreken van gemeenschaps transmissie. Veel besmettingen zijn niet meer te herleiden tot clusters. Vele personen weten niet eens waar ze besmet zijn. Het leidt tot een toenemende druk op de gezondheidszorg, de druk is enorm toegenomen. Onze ziekenhuizen die Covid-afdelingen hebben, zijn op hun max. Ook Intensive Care Unit’s staan onder enorme druk. Personeel raakt vermoeid en valt uit. De isolatie locaties bij het ziekenhuis te Wanica en hotel Residence Inn zijn behoorlijk bezet. Per heden, uiterlijk zondag, is het KKF weer een isolatie locatie.’

De minister wees op de enorme dreiging die uitgaat van de Corona-varianten. ‘We zijn dichtbij het gebied waar een variant is. De nieuwe variant is dodelijker dan het huidig virus. Er is een toename van infecties in buurlanden, ook in Europa en VS, er zijn strenge maatregelen genomen wat betreft personen- en vliegverkeer en dus is het logisch dat ook Suriname hiernaar moet krijgen. We moeten strengere maatregelen treffen om transmissie in te dammen. ‘

VaccinsRakesh Gajadhar Sukul, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, zei dat in de eerste vaccinatieronde zo’n 140.000 inwoners het vaccin toegediend kunnen krijgen. Suriname krijgt in eerste instantie 2.000 – 3.000 doses van het Pfizer-vaccin. ‘Daarna volgen meerdere ronden en ook meerdere vaccins via de Covax-faciliteit. Via een ander platform gaan we iets meer dan 70.000 vaccins ontvangen, zodat we zeker zo’n 180.000 mensen kunnen gaan inenten. We zijn in de afrondende fase van het vaccinatieplan.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: