Ronny Asabina: “Als men schreeuwt in Paramaribo, betekent dat men huilt in het binnenland”

BEP-topman Ronny Asabina geeft tegenover Dagblad Suriname te kennen dat de regering pijnlijke keuzes moet maken om de economie weer op spoor te zetten. Maar de politicus stelt dat de regering rekening moet houden met kostprijsverhogende maatregelen. Asabina stelt dat als mensen in Paramaribo schreeuwen, het betekent dat de bewoners in het binnenland huilen. De parlementariër heeft om die redenen niet meegewerkt bij de verhoging van de omzetbelasting. Voor de stemming verliet de BEP-fractie de zaal. Asabina stelt dat de maatregelen effect hebben op de portemonnee van de gewone burger. “Het flankerend beleid eromheen hebben wij onvoldoende gezien. We hebben bezwaar tegen de verhoging van de omzetbelasting. De regering kan elders, bijvoorbeeld op de haven en grensposten, veel meer binnenhalen. Daar is muziek in de tent, het grijze vlak is groot. Daar kunnen we veel meer halen dan de 2 procent.”

Asabina stelt ook dat handhaving erg belangrijk is. “Hoe hoger het tarief, des te meer personen geneigd zijn te gaan smokkelen. Zodoende verliest de staat nog meer inkomsten. De handhaving is erg belangrijk. De pakkans moet vergroot worden. Controledichtheid moet vergroot worden.” Asabina stelt dat in het verleden accijns op tabaksproducten verhoogd is. Dit heeft ertoe geleid dat smokkel toegenomen is. Zelfs minderjarigen kunnen losse sigaretten kopen. Verder stelt hij ten aanzien van de omzetbelasting dat de multinationals en andere grote bedrijven zullen ontkomen aan deze verhoging, vanwege wettelijke beperkingen en mogelijkheden om de heffing te ontlopen. Deze verhoging zal doorwerken in de prijzen van de producten, conform het vrije marktmechanisme, aldus de politicus.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: