‘Suriname kiest alleen voor door WHO goedgekeurde Covid-19 vaccins’

De regering geeft de samenleving de garantie dat er alleen gekozen zal worden voor door de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, goedgekeurde Covid-19-vaccins. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benadrukt dat er niet zomaar vaccins zullen worden toegediend, ‘We gaan het goed voorbereiden. We gaan de mensen genoegzaam informeren’, zegt de bewindsman woensdag 20 tegenover de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

‘Ik mag de samenleving garanderen, dat wij uiteraard zullen kiezen voor alleen maar goedgekeurde vaccins vanuit de WHO en die voor gebruik toegestaan zijn. Wij als regering zullen nimmer toestaan dat wij met niet goedgekeurde vaccins op de gemeenschap afkomen.’ 

Ramadhin heeft dinsdag met collega Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking  president Chandrikapersad Santokhi geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de aanschaf van het vaccin.

De verwachting is dat Suriname in de eerste twee weken van februari alvast een dosis Pfizer-vaccin ontvangt uit de overeenkomst die er bestaat met de PAHO (Pan-American Health Organization) Covax-faciliteit. De berichtgeving hieromtrent wordt 28 januari verwacht. 

Met deze eerste lading zullen eerst de Covid-19-frontliniewerkers gevaccineerd worden. Indien er voor de eerste keer genoeg vaccins beschikbaar zijn, zullen ook de algemeen verpleegkundigen die niet belast zijn met Covid-19 ingeënt worden. 

Opslag vaccin in Regionaal Ziekenhuis Wanica

Minister Ramadhin benadrukt, dat Pfizer het enige vaccin is dat momenteel door de WHO is goedgekeurd. Voor wat betreft de opslag geeft de bewindsman mee dat dit in het Regionaal Ziekenhuis Wanica zal geschieden waar de beschikking is over koelfaciliteiten tot -80 graden. Dit ziekenhuis zal hierdoor een belangrijke opslaglocatie worden voor het Covid-19-vaccin.

‘Het is een heel goede meeting geweest met de president. Hij heeft zijn inzichten gedeeld, er zijn wat afspraken gemaakt en wij gaan dat uitbouwen’, aldus Ramadhin.

Met Santokhi zijn de barrières, obstructies en de mogelijke uitdagingen die de regering zal ervaren bij het implementeren van de Covid-19-vaccinatie besproken.

Minister Ramadhin zegt, dat er reeds een concept Covid-vaccinatieplan is en dat er ook continu overleg plaatsvindt met de PAHO Covax-faciliteit. Er zijn deskundigen die zich met het plan bezighouden en dit binnen commissies bespreken. Het ligt in de bedoeling om eind deze maand een presentatie te houden voor het staatshoofd en vervolgens door de samenleving, namelijk hoe het vaccinatieplan eruit ziet.

Covax is een wereldwijd, multilateraal initiatief gericht op het ontwikkelen, produceren en inzetten van COVID-19-vaccins op een eerlijke en billijke basis. Suriname heeft zich, aldus de bewindsman, gecommitteerd aan een zekerheid om een COVID-19-vaccin te bemachtigen voor het volk. 

‘PAHO Covax is een overkoepelend orgaan, dat namens 75 landen onderhandelt met de fabrikanten van Covid-vaccins en daardoor hebben wij zekerheid dat wij in ieder geval voor een deel van de populatie, dat is 20%, in het eerste kwartaal of in het eerste half jaar van 2021, het Covid-vaccin kunnen toepassen.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: