Door landingsgestel gezakt toestel te Kawemhakan ontmanteld

Resten per boot naar Paramaribo

Het toestel van Blue Wing Airlines dat op woensdag 30 december bij de landing op de airstrip bij het Wayana-dorp Kawemhakan door het landingsgestel zakte, is afgelopen vrijdag pas van de airstrip verwijderd. Dagblad Suriname verneemt van lokale bewoners, dat het vliegtuig door bewoners zelf met ATV’s van het vliegveldje is getrokken. Het toestel wordt ontmanteld door medewerkers van de luchtvaartmaatschappij. De motor was er vrijdag al uit gehaald.

De Wayana’s hebben zelf nauwelijks last gehad van de blokkade van de airstrip door het vliegtuig, 95 procent van de vluchten zijn voor Brazilianen en Chinezen die in de goudvelden werken. De restanten van het vliegtuig worden naar verluidt op een boot naar Paramaribo vervoerd. ‘Casas (Civil Aviation Safety Authority Suriname) hebben we niet meer gezien’, aldus een ingewijde tegenover Dagblad Suriname. 

Het vliegtuig was volgens ooggetuigen te laag aan komen vliegen over het water waardoor een van de wielen de voorkant van het vliegveld hard raakte. Het vliegveldje ligt ten opzichte van de rivier zeker vijf meter hoger. Vervolgens ging er iets mis met het landingsgestel. Het toestel gleed nog een aantal meters op zijn buik door en kwam vervolgens tot stilstand op de airstrip.

Dagblad Suriname heeft diverse keren Casas benaderd voor een reactie op de situatie te Kawemhakan, maar een reactie van de luchtvaartautoriteit bleef uit.

PK

error: Kopiëren mag niet!