Jaarlijks raken agenten gewond tijdens uitoefening van hun werk

Agenten van het Korps Politie Suriname liggen regelmatig onder vuur. Ze zouden een naam hebben opgebouwd als schietgrage schutters, dat ze te snel hun wapen trekken en op ‘vluchtende’ verdachten van de kleinste vergrijpen en misdrijven vuren. Zelfs als je een manja uit een boom op een perceel hebt gejat, op de vlucht slaat voor gearriveerde agenten en niet reageert op waarschuwingsschoten, loop je het risico dat een agent gericht op je gaat schieten. 

Maar alles heeft een keerzijde. Ook het dagelijkse werk van een agent. De samenleving staat er niet bij stil, gaat er zelfs veelal aan voorbij dat welhaast jaarlijks een aantal agenten tijdens hun dienst wordt bedreigd, onder vuur genomen, geslagen, gekapt en zelfs gedood. Dagblad Suriname heeft dergelijke incidenten vanaf 2011 onder de loep genomen en de meest opmerkelijke chronologisch vanaf 2011 op een rijtje gezet.

2011: zeker 5 incidenten, waaronder een agent in knie geschoten

Een lid van de Motorsurveillancedienst werd op 9 april in een knie geschoten door inzittenden van een auto, die een roadblock op de Van ‘t Hogerhuysstrraat negeerden. Bij een ingezette achtervolging begonnen de inzittenden van de auto in de Hernhutterstraat op de agent te schieten. Collega’s zeiden destijds dat er een verruwing waarneembaar was bij criminelen, die met ‘zwaar geschut’ op ze afkomen. Verder werd in 2011 een agent door een vrouw geslagen bij een ontruiming van een woning te Texas (Devisbuiten) en stak een 25-jarige verdachte begin mei een agent dood bij een café in de Kleine Dwarsstraat. In november werden 2 agenten met een stuk hout geslagen nabij de kruising van de Indira Gandhiweg en de Johannes Michelsweg en eind december werd een agent door Brazilianen ontwapend tijdens een uit de hand gelopen woordenwisseling tussen de agent en vrienden en een groepje Brazilianen te Rainville.

2012: 1 incident

Drie agenten raakten op 11 januari ‘s avonds gewond op de Surinamerivier ter hoogte van Klaverblad bij het intreden van een boot in verband met een onderzoek.

2013: zeker 5 incidenten, waaronder 3 agenten mishandeld te Benzdorp

Een agent werd 28 juli omvergereden door een busje, toen hij met de buurtwacht Maretraite optrad tegen automobilisten, die te luide muziek lieten horen en deelnamen een straatraces in de Wilhelminastraat.

Tijdens het onderzoek naar een aanrijding op de Slingerweg werd 23 september ‘s avonds een agent mishandeld en uitgescholden door een 25-jarige omstander, die niets te maken had met de aanrijding. Een maand later, op 24 oktober, schoot een majoor van politie met zijn dienstwapen op een agente op de Kennedyweg te Para. De agente werd in beide benen geraakt en liep fracturen op. Drie agenten zijn 31 oktober te Benzdorp, tijdens onderzoek naar een bedreiging, aangevallen en zwaar mishandeld door een groep mannen. 

2014: zeker 9 incidenten, waaronder een aantal bedreigingen

Een agent te Brokopondo pleegde 1 maart 2014 met zijn dienstwapen zelfmoord. 

Tijdens onderzoek naar mishandeling bij de Belastingdienst werd op 4 april een agent mishandeld door een man (60) en zijn dochter van 27 jaar. De agent kreeg een vuistslag en liep een fractuur aan de neus op. Een agent tweede klas schoot zichzelf met zijn dienstvuurwapen op 30 april in de borst. Niet bekend is of hij het schot heeft overleefd. Eind juni raakten 2 politieagenten gewond tijdens vuurwapengeweld in een goudzoekersdorp in het Lawagebied. Ze waren daar om de aanval van een man op een vrouw in een logeergelegenheid te voorkomen. 

Op de laatste dag van 2014 beroofde een agent zich met zijn dienstvuurwapen van het leven met een schot door het hoofd.

2015: 3 incidenten, waaronder agent door 15 mannen mishandeld

Te Atjoni werd eind mei een agent door 15 mannen ernstig mishandeld, toen hij een op een feestje een drugsverdachte wilde aanhouden. Eind juni overleed een jonge agent, nadat hij zich met zijn dienstwapen ernstig had verwond.

2016: zeker 4 incidenten, waaronder agent gewond bij redding bewoners uit brandende woning

Medio januari raakte een agent gewond bij het verlenen van hulp om slachtoffers uit een brandende woning te redden aan de Munderweg. De politieman kreeg een slag van een traliewerk en er kwam een brandende balk op zijn linkerschouder terecht. Desondanks probeerde hij de woning in te gaan om de slachtoffers te redden. Hij werd verrast door een grote vuurzee en een zwarte rookontwikkeling. Op 2 november beet een meisje (23) een agent tijdens de aanhouding van 2 verdachten van een straatroof.

2017: zeker 2 incidenten, waaronder agent in arm gebeten

Een agent werd begin juni door een man, een venter, in een onderarm gebeten toen hij werd aangehouden met in zijn bezit een aantal sloffen sigaretten. 

2018: 2 incidenten

Het lichaam van een hulpagent (23) werd medio mei aangetroffen in een voertuig in de Passiebloemstraat. De ouders van de politieman hadden aangifte gedaan van ontvoering. Een verdachte schoot 19 oktober een politieagent van de Motor Surveillance Dienst op de Martin Luther Kingweg in zijn onderbenen. De schutter werd verdachte van betrokkenheid bij een beroving bij een woning te Houttuin op dezelfde dag.

2019: zeker 2 incidenten, waaronder agent tijdens verkeerscontrole doodgereden

Begin februari overleed een agent na te zijn aangereden door een auto op de Oost-Westverbinding te Commewijne tijdens een verkeerscontrole. Op 02 november werd een agent door een agent doodgeschoten. Deze vuurde op een inbreker, omdat die de agent met een mes bedreigde, maar zijn collega werd door een kogel, die door het lichaam van de verdachte was gegaan, in het hoofd geraakt. Een agent van de politie van Brokopondo werd medio april door een man met een geestelijke beperking in het gelaat gekapt met een houwer.

In 2020 hebben zich geen bekende incidenten voorgedaan, waarbij agenten werden bedreigd of aangevallen.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: