DA’91 wijst op verlichten pijn samenleving

De DA’91 ondervoorzitter Romeo Stienstra zegt dat zijn partij zich heel bewust is dat er strenge en strakke maatregelen genomen moeten worden om uit de economische ellende, waar het land zich nu in bevindt, te komen. Echter is hij van mening dat alle beschikbare middelen en instrumenten moeten worden aangewend om de pijn bij de reeds verdrukte samenleving te verlichten. Daarom is de partij voorstander dat de multinationals ook de government take betalen op de brandstof aankopen. Heel belangrijk vindt de partij de invoering van de Windfall belasting. Dit betekent dat de multinationals extra belasting betalen over de inkomsten bij uitzonderlijke stijgingen van de prijs van de grondstoffen. Dit zou mede op basis van de VN resolutie 1803 van 14 december 1962 (Permanent Sovereignty over Natural resources) en op initiatief van de regering en/of DNA moeten gebeuren. Voorts tekent de partij aan dat de toekomstvisie niet afhankelijk en onlosmakelijk verbonden moet worden met de vooruitzichten van olieboringen en de opbrengsten daarvan. “We moeten ons nu al heel serieus richten op de ontwikkeling en gebruik van duurzame energiebronnen”, licht Stienstra toe. De partij ziet de gang naar het IMF als een noodsprong. “Het maatregelenpakket van deze organisatie is hoewel onder de huidige omstandigheden noodzakelijk, niet iets om vrolijk van te worden”, verduidelijken zowel de ondervoorzitter als de voorzitter van de partij. “Dit pakket is niet de garantie voor een positieve ontwikkeling van ons land. Dat zal geheel en al liggen aan de kwaliteit van bestuur en de kracht van onze instituten.” DA’91 wijst erop dat in de wereld zijn er heel weinig landen zijn die succesvol IMF-programma’s hebben doorstaan, mede vanwege het zwakke, vaak corrupte bestuur in de landen en de zwakke instituten. Het is daarom dat de partij niet enthousiast is over de gang naar het IMF, hoewel het schijnt dat regering Santokhi/Brunswijk geen andere opties meer heeft.  

Verbreding economische basis

Belangrijk vindt de partij dat de economische basis actief en innovatief verbreed wordt, meer productie en een kwalitatief versterkende ontwikkeling van het toerisme. “We moeten innovatiever worden”, merkt Stienstra op. 

Een belangrijke vereiste van het IMF zal zeker zijn om verlieslatende parastatalen af te stoten. In het Herstelplan 2020-2022 is hier geen duidelijke vermelding van te vinden. Bij vele van deze bedrijven zijn rvc’s geplaatst die dik betaald worden maar die in het verleden reeds hebben bewezen niets ten goede te draaien voor het bedrijf.  Niet transparante processen en belangenverstrengeling liggen daar vaak aan de basis als oorzaak. “Burgers moeten daarom oplettender worden waar hun belastinggeld naar toe gaat.” DA’91 doet wederom een oproep naar de regering om het tot nu toe gehanteerde benoemingsbeleid en wervingsbeleid drastisch om te gooien en te kiezen om via transparante procedures invulling te geven aan posities binnen de overheid en overheidsgerelateerde instanties. Er moeten vacatures van de overheid in de kranten verschijnen zodat daadwerkelijk de besten worden geselecteerd aldus de partijtopper van DA’91.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: