Van “over my dead body” naar “ik wens u als president veel kracht toe”

Eigen woorden Bouterse keren zich tegen hem

Dat het leven verschillende vaak onverwachte wendingen neemt, is geen geheim. Ex-president Desi Bouterse is daar zeker getuige van. Zijn eigen woorden keerden tegen hem. Opmerkelijk was de locatie van de uitspraken nagenoeg hetzelfde.

Over my dead body

Het was 22 januari 2020, ongeveer half 10 in de ochtend. De zon scheen boven het Onafhankelijkheidsplein, honderden mensen waren getogen om de verdachte Bouterse, die voor het eerst voor de Krijgsraad verscheen, te ondersteunen. Het was een grimmige sfeer. Bouterse was op dat moment president. Zijn verzetzaak bij de rechter werd echter verdaagd. Bouterse en de overige toppers van de NDP maakten gebruik van de situatie en spraken de mensen toe. Bouterse, president op dat moment, bedankte de Krijgsraad voor het “respect” dat aan hem getoond werd. Echter waar de voormalige president geen goed woord over had, was de voormalige kolonisator en de toenmalige oppositie. Opmerkelijk is dat een paar dagen voor 22, op 19 januari, een massameeting werd gehouden. Bouterse zei: “Wacht een beetje, 25 mei komt en dan zal het volk beslissen. San de ye weri mi ede, san de y’e forceer. Je hebt een Willempje van Oranje en mi Gado, wan man e dren, if ai sribi, dat a wan tron president, a wan tron president om dit land weer over te leveren aan de kolonisator, over my dead body, over my dead body”, aldus Bouterse. Bouterse noemde geen namen, maar de woorden waren duidelijk gericht naar de voorzitter van de oranje partij, de VHP.

Ik draag de zaak over

Op 16 juli 2020, enkele maanden later, deed Bouterse echter precies waar hij zo fel over sprak. Tegen half 11 op het Onafhankelijkheidsplein, waar een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee werd gehouden, droeg de voormalige president de presidentiële sjerp over aan zijn opvolger; niemand minder dan de voorzitter van de VHP en huidige president Chandrikapersad Santokhi. “Ik draag de zaak over. Ik wens u heel veel sterkte, heel veel kracht. Er is veel werk te doen. Ik wens jullie beide, zowel de vicepresident en u als president heel wijsheid heel veel kracht toe om de kar verder te trekken in naam van God”, waren de exacte woorden van Desi Bouterse.

Met een verschil van precies 176 dagen en een uur heeft Bouterse moeten doen waar hij zo fel op tegen was. De voorzitter van de NDP is geen onbekende in de Surinaamse politiek en heeft sinds 1980 direct en indirect veel invloed uitgeoefend. Voor de voormalige militair was 2020 echter een wisselvallig jaar. Het is maar de vraag of Bouterse nog een keer uitkomt, of het nu echt tijd is voor “zand erover”.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: