Patrick Kensenhuis: “Basisgoederen moeten niet 20%, maar 50% goedkoper worden”

Het assembleelid Patrick Kensenhuis vindt het een goede zaak dat de regering naar mogelijkheden kijkt om de prijzen van basisgoederen te verlagen. De regering maakte vorige week bekend dat ze de producten voor de eerste levensbehoeften tegen betaalbare prijzen wil garanderen. Dat houdt in dat de basisgoederen een prijsverlaging van 20% zullen ondergaan. In gesprek met Dagblad Suriname zegt Kensenhuis dat de prijsontwikkeling thans van dien aard is dat 20% onvoldoende is. “Wat mij betreft moet de regering een beleid ontwikkelen dat gebaseerd is op een prijsafname van 50%. Als je nu naar de supermarkt gaat met SRD 500 kan je namelijk net een paar producten kopen, meer niet, zo hoog zijn de prijzen”, accentueert Kensenhuis.

Volgens de Financiënminister Armand Achaibersingh betreft het 30 basisgoederen die betaalbaar worden gemaakt. Kensenhuis is van mening dat gezien de schaarste aan US$ er sterk gelet moet worden op hetgeen er geïmporteerd wordt. “We moeten ons focussen op noodzakelijke importen. In de winkels zijn er bijvoorbeeld diverse geïmporteerde banenchips te vinden. Is dit noodzakelijk? We leggen zo een onnodige druk op de US$”, benadrukt Kensenhuis. Met de koersunificatie bedraagt de USD-koers SRD 14.29 terwijl de marktkoers SRD 20 is. Is hiermee het voornemen van de regering voor betaalbare basisgoederen wel haalbaar? “Dit is iets wat je haalbaar moet maken, de regering heeft toch voldoende kader waar ze trots op is?”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: