Achaibersing: “US-dollars komen niet van Fed”

De US-dollars uit de hervatte geldtransporten komen volgens minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning niet vanuit de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), maar van relaties ontstaan met financiële instellingen, die aanbevolen zijn door de Fed. Er is diplomatiek overleg gestuurd door Achaibersing, Bibis-minister Albert Ramdin en CBvS-governor Maurice Roemer. “De Fed heeft ons ondersteund, omdat er vertrouwen is in good governance”, aldus de Financiënminister woensdag op een persconferentie. Er zijn dinsdag weer cash US-dollars uit de Verenigde Staten in Suriname aangekomen na onderbreking van ruim een jaar. Dit is onderdeel van het koersbeheersingsplan van de regering. Volgens Achaibersing wordt met deze eerste transport gelijk al veel lucht uit de koers gehaald. De minister benadrukt tegelijkertijd dat dit nog niet betekent dat burgers gelijk volop US-dollars van hun rekening zullen kunnen opnemen. In overleg met de banken zullen de opnamelimieten geleidelijk worden verhoogd. In september 2019 kwam de eerste zending contante US-dollars vanuit de Fed binnen. Maar in januari 2020 zette het Fed-bestuur een punt achter deze contante geldtransportfaciliteit. Dit als gevolg van het CBvS-kasreserve debacle.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: