Osip en Vids accepteren verkiezingen Powakka niet

Lloyd Read vertelt aan Dagblad Suriname dat noch de Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen Paragebied (Osip) noch de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) accepteert dat in het dorp Powakka verkiezingen zijn gehouden buiten de structuren van deze organisaties om. Ook de aanwezigheid van toezichthouders via het commissariaat ontbraken. Read, voorzitter van de Osip, geeft aan dat er geen uitzondering kan worden gemaakt, omdat er ook andere dorpen staan te trappelen voor het houden van verkiezingen en dan zou het gelijkheidsbeginsel moeten gelden. Voor de Osip-voorzitter is het een uitdagende tijd, omdat het traditioneel gezag onder druk komt te staan. “Wij zijn na de binnenlandse oorlog in het leven geroepen om alles wat kapot was geslagen binnen de inheemse gemeenschappen, te herstellen. Hiermee zijn wij het traditioneel gezag en we kunnen niet toestaan dat buiten ons om verkiezingen zijn gehouden.” Bovendien vindt Read dat er wel een kapitein was, maar dat hij op een zijspoor is gezet middels de verkiezingen. “We zullen de zaken moeten rechttrekken. Powakka is een deel van het inheemse volk dat uiteen dreigt te vallen.”

Read zegt dat hij er niet aan toekomt om aan de doelstellingen van Osip te werken, namelijk het werken aan de ontwikkeling van de inheemsen. “Omdat ik voortdurend moet rennen in dorpen”, merkt Read op. “We hadden gevraagd om de verkiezingen aan te houden.” De Osip-voorzitter noemt het doordrukken van de verkiezingen een vorm van disrespect voor de overkoepelende organisatie, die het traditioneel gezag in zich herbergt. Momenteel zijn de Osip en de Vids zich aan het beraden over te nemen stappen.

Reactie kapitein Powakka

De reactie van de ‘nieuwe’ kapitein, Sergio Sabajo, van Powakka is ‘dat niets is doorgedrukt’. “De Osip en de Vids zijn met het verkiezingsproces gestart tot zeker 80 procent. De verkiezingen zijn plotseling verdaagd, maar aan de gemeenschap is geen uitleg gegeven waarom. Er bleken wel waarnemers van de overheid aanwezig op eigen titel en binnen 4 uurtjes konden 300 handtekeningen worden verzameld om door te gaan met de verkiezingen. En dit hebben wij opgestuurd naar de Osip”, aldus kapitein Sabajo.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: