Ook rijschoolhouders voelen klappen coronavirus

“We komen ook niet uit met de schulden”

Rijschoolhouders vertellen dat zij de klappen van het coronavirus ook voelen. Ook binnen deze groep zijn er vragen over hoe deze sector zich zal ontwikkelen. Een van de rijschoolhouders zegt dat zij zich bij de KKF hebben geregistreerd om in aanmerking te komen van een tegemoetkoming voor 5 maanden. “Maar daarna hebben we niets meer gehoord. We komen ook niet uit met de schulden.” Momenteel zijn de theorie-examens ook on hold gezet, in verband met covid. Voor de rijinstructeurs is dit niet prettig, omdat zij daarmee hun leerlingen niet kunnen inschrijven. Gemiddeld kost een theoriepakket SRD 700 tot 750. Hiermee zien zij ook de doorstroom naar het praktijkexamen afnemen, want slagen voor het theoriegedeelte is een vereiste om te kunnen deelnemen aan de praktijk. Voor de praktijk betaal je tegenwoordig tussen de SRD 100 tot 150 per uur. “Dat is voor studenten veel hoor”, zegt voormalig student Trees, die pas werkt. Een rijschoolhouder zegt dat veel examenkandidaten niet begrijpen dat hun rijinstructeurs machteloos zijn. “Ze komen dan met ons discussiëren.”

Begrip

De instructeurs begrijpen echter de maatregelen om het coronavirus in te dammen. “De mensen worden nu aan de deur ontvangen bij de politie van Nieuwe Haven voor een verlenging.” Een andere instructeur merkt op dat het coronavirus ervoor zorgt dat zulke maatregelen nodig zijn. “Het is een wereldwijd probleem en daarmee moeten we leren leven.” De situatie is dat de rijscholen nu nog teren op de leerlingen, die hun theorie reeds eerder hebben gehaald.

Uitstel

Een andere rijschoolhouder licht toe dat de theorie-examens, die afgelopen dinsdag zijn uitgesteld, vorig jaar ook al waren uitgesteld in maart 2020, toen het coronavirus voor het eerst zijn intrede deed in Suriname. “Die mensen van vorig jaar moet ik nu weer zeggen dat hun examens worden aangehouden.” Hij komt zijn leerlingen nog tegemoet om ze tussendoor een ‘refreshment’ training te geven. “Maar niet iedereen doet dat.” Ook deze instructeur heeft begrip voor de keus van de autoriteiten om de theorie-examens voorlopig te stoppen.

Beleidsmakers

De instructeur wijst ook op het feit dat de personen die sinds vorig jaar zijn geslaagd voor hun rijbewijs, al een jaar niet kunnen rijden, omdat zij hun rijbewijs niet in ontvangst hebben kunnen nemen. Hij hoopt op een tussenoplossing voor de geslaagden, zoals een tijdelijk pasje. “De beleidsmakers zouden daarnaar moeten kijken, want dat is hun taak, de politie voert slechts het beleid uit”, merkt de rijschoolhouder op. Want de mensen hebben hun rijbewijs vaak nodig voor hun woon-werk-verkeer en alle leges hebben ze al betaald. SRD 140 betaal je voor de leges bij de betaaldienst, los van de inschrijving bij de rijschool. “Velen kunnen nu niet werken, omdat er werkgevers zijn die het rijbewijs als een vereiste stellen”, aldus de rijschoolhouder.

RB

error: Kopiëren mag niet!