Essentieel of niet essentieel?

“Alle ministeries zijn essentieel”

Om binnen ministeries te kijken welke overheidsdiensten essentieel zijn en welke niet, moet naar de noodzaak van het belang worden gekeken. Bestuurskundige August Boldewijn merkt hierover ook op dat kijkend naar de doelstellingen, belangrijk is welk gewicht hieraan wordt gekoppeld. Een essentiële rol in het leven van burgers speelt het ministerie van Volksgezondheid. “De voortzetting van het leven van personen is hierbij direct gebaat.” Voor Boldewijn is het belangrijk dat ministers bij hun aantreden direct nagaan met welke andere ministeries zij verbonden zijn. “Zo is het ministerie van Regionale Ontwikkeling afhankelijk van het ministerie van Openbare Werken, wanneer er transportmiddelen voor het binnenland ter beschikking moeten worden gesteld. RO heeft namelijk geen eigen transportmiddelen.”

Minder

Bij de bepaling van essentieel en niet essentieel om werkzaamheden voort te zetten, terwijl anderen mogelijk sluiten, is het belangrijk om de samenhang te overzien. “Hiermee wordt voorkomen dat andere diensten van ministeries kapotgaan.” Boldewijn spreek niet van niet-essentieel, maar van ‘minder’ essentieel. “Het gebruik van de term niet-essentieel is een foute benadering van zaken. Alle ministeries zijn essentieel, bepaalde zijn slechts minder essentieel”, onderstreept de bestuurskundige. Diensten dienen een belang, welke voor de samenleving bijzonder belangrijk is. Boldewijn licht ook toe dat er ministeries in het verleden zijn opgericht om ondersteunend te zijn naar andere ministeries. “Die zijn dan minder essentieel.”

Ontbrekende schakel

Het zou heel duidelijk zijn wanneer er een definitie zou zijn voor het begrip ‘essentiële dienst’, maar de bestuurskundige ziet nog een ontbrekende schakel. Hij wijst op de bepaling van de doelstellingen van ministeries wanneer deze in het leven worden geroepen. “Men moet aangeven hoe de ministeries aan elkaar zijn gerelateerd. Is jouw dienst essentieel voor het andere ministerie of is de dienst essentieel voor de samenleving?”, vraagt Boldewijn. Verder wijst hij ook op een andere hobbel. “Je kunt niet beginnen met het indelen van ministeries zonder een regeerakkoord.” De bestuurskundige zegt dat er sprake is geweest van het definiëren van ministeries en verdeling daarvan, zonder een regeerakkoord. Dit zorgt ook voor het moeilijk kunnen vaststellen van het onderscheid tussen essentieel en minder essentieel. Het akkoord werd overigens gesloten op maandag 13 juli 2020. De vier partijen, die de coalitie vormen voor de regering, tekenden het regeerakkoord, dat de basis is voor het beleid van de regering onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi.

Het document, getiteld Samen werken aan een duurzame toekomst voor Suriname, is online te vinden.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: