Commewijne en Marowijne binnen zes maanden aangesloten op waterleidingnet

President Santokhi: ‘Contracten bij de SWM worden onder een vergrootglas geplaatst’

De districten Commewijne en Marowijne moeten binnen zes maanden volledig op het waterleidingnet worden aangesloten. Dat is wat de regering heeft meegegeven aan de directie van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). President Chandrikapersad Santokhi zei donderdag tijdens een reguliere ontmoeting met de SWM dat dit ook beloofd is aan de districten, aldus de Communicatie Dienst Suriname. 

Aanwezig waren ook de ministers David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en Alwin Linger, onderdirecteur Strategie & Beleid van de SWM.

Hij benadrukte, dat de drinkwatervoorziening voor Commewijne en Marowijne prioriteit geniet, maar dat dit niet betekent dat andere projecten van de SWM geen aandacht moeten krijgen.

Het staatshoofd deelde, mee dat de politieke top heeft beslist, dat Marcel Oosterling nog zes maanden als SWM-directeur aanblijft. ‘Daarvoor zijn wel enkele zaken helder afgesproken. Binnen zes maanden moeten de Commewijne en Marowijne volledig zijn aangesloten op het waterleidingnet. Dat wil zeggen elke burger moet kunnen beschikken over drinkwater.’

Het bedrijf is gevraagd binnen een maand een plan op tafel te leggen. De regering houdt er terdege rekening mee dat er reeds afspraken lopen met buitenlandse bedrijven als het gaat om de drinkwatervoorziening in Commewijne. 

Santokhi zei ook van de SWM een strakke discipline met betrekking tot openbare inschrijvingen te verwachten. Hij zei, dat de regering meer transparantie wil. De SWM zal prudent beleid moeten gaan voeren en wat de staat rechtens toekomt, moeten afdragen. Contracten bij de SWM zullen onder een vergrootglas geplaatst worden. Zo zal ook duidelijk moeten worden of er waterbronnen middels concessies aan derden zijn uitgegeven. De regering wil een helder financieel overzicht over de inkomsten en uitgaven van het bedrijf. 

Verder verwacht de regering ook een landelijk plan van watervoorziening voor elke Surinamer en kijkt uit naar reorganisatievoorstellen om het bedrijf efficiënter te laten draaien.  Het staatshoofd zei verder, dat de SWM ook naar de core business van water bottelen voor de verkoop en export gebracht moet worden. De regering wil samen met het bedrijf ervoor zorgen dat de bedrijfsactiviteiten uitgebreid en meer inkomsten gegenereerd worden.

Minister Abiamofo deelde mede, dat het project La Liberté (Commewijne) wat vertraging heeft opgelopen. Daarover is reeds overleg geweest met de SWM-directeur.  Komende week volgt nog een gesprek met de ministers van Financiën en Planning en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Het ligt in de bedoeling, dat vertegenwoordigers van de Belgische maatschappij Watergroep België, die bij dit project betrokken is, op 19 januari naar Suriname afreist. 

error: Kopiëren mag niet!