Top Nagara-danser overleden

Suriname heeft afgelopen week,  met het heengaan van Parmanand Mahabier (Soendar), een top beoefenaar van de Nagara dans verloren. Dagblad Suriname heeft een luchtig gesprek gehad met de zoon Ajay Mahabier en neefje Nitin Jiawan die samen met Soendar deze dansstijl heeft mogen beoefenen en zodoende tal van optredens gezamenlijk heeft neergezet. Wijlen Parmanand Mahabier bereikte de leeftijd van 57 jaar . Hij was gehuwd met Sita Mahabier. Het echtpaar heeft vier kinderen gehad waarvan 1 hem is voorgegaan. Nitin Jiawan geeft het volgende mee. ‘Nagara dans is een boerendans die werd gedanst door onze groot-ouders. Kaka ( Oom) Soendar was altijd sportief en werkte graag aan behoud van onze cultuur. Bij een optreden ging het om drie tot vier mensen. Hierbij heeft Madan Tulsi de Nagara bespeeld. Samen met Soendar Mahabier deed ik dan de zang en dans. Op dag van crematie ( 3 januari) is als ode ter plekke de dans opgedragen aan hem. Op mijn 14de begon ik met de Nagara dans waarbij hij mijn guru is geweest. Ik zal voortgaan met het overdragen van dit stukje kennis van onze cultuur die in feite aan het uitsterven is’ aldus Jiawan. Suriname verliest hiermee wederom een bekende cultuur kenner/drager.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!