Goudprijs nadert de $2000 per troyounce

Na het breken van records vorig jaar is de goudprijs opnieuw aan een opmars bezig. Dinsdagmiddag kost een troyounce goud (31,104 gram) $1,944,65, waarbij de grens van $2000 opnieuw binnen bereik komt.

Vorig jaar zorgde de run op het gele metaal voor een sensatie. Voor het eerst in de geschiedenis brak de goudprijs door de $2000. De piek werd bereikt in augustus, toen de $2070 werd aangetikt. Daarna daalde prijs weer, maar over heel 2020 was de stijging nog steeds uitzonderlijk. Goud werd op jaarbasis ruim 25% duurder, de grootste stijging in tien jaar tijd.

Goud wordt doorgaans gezien als veilige haven in onzekere tijden en ondanks het vaccin tegen corona is er nog steeds veel onzekerheid over het herstel van de economie en de bewegingen op de beurs.

Zo verliest de Amerikaanse dollar steeds meer aan kracht, waardoor goud relatief gezien aantrekkelijker wordt. Iets soortgelijks is er aan de hand met de rente. Die is extreem laag, waardoor goud er ten opzichte van andere beleggingen, zoals obligaties, er goed uitspringt.

error: Kopiëren mag niet!