Eén Senaatszetel naar Democraten bij verkiezingen Georgia

Een van de twee Senaatszetels in de Amerikaanse staat Georgia gaat naar een Democraat. Nadat 97% van de stemmen zijn geteld hebben verscheidene Amerikaanse media, waaronder CNN, NBC en persbureau AP, Raphael Warnock uitgeroepen tot winnaar. Hij heeft de Republikein Kelly Loeffler verslagen.

De strijd om de tweede zetel is spannender: de Democraat John Ossoff en de Republikein David Perdue zijn nog verwikkeld in een nek-aan-nek-race. Mocht het verschil tussen beide kandidaten minder dan 0,5 procentpunt bedragen, dan kan degene met de minste stemmen een hertelling aanvragen.

Het is de eerste keer dat Georgia een zwarte senator krijgt en de eerste keer sinds 2005 dat er weer een Senaatszetel gaat naar een Democraat. Tijdens de presidentsverkiezingen van november was Joe Biden de eerste Democraat sinds 1992 die in de zuidelijke staat won.

De strijd om de zetels is van groot belang voor beide partijen. De Republikeinen moeten een zetel winnen om een meerderheid in de Senaat te behouden. Lukt dit niet, dan krijgen beide kampen precies evenveel vertegenwoordigers in de senaat, maar beslist de Democratische vicepresident Kamala Harris bij een gelijk aantal stemmen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: