WHO-onderzoekers komen China niet in

Een deel van het team van onderzoekers dat voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de oorsprong van het coronavirus moet onderzoeken, komt China niet in omdat de Chinese overheid hun visa nog niet heeft geregeld. Sommige wetenschappers waren al onderweg of besloten op het laatste moment niet af te reizen.

De WHO is ‘erg teleurgesteld’ en wil het onderzoek alsnog zo snel mogelijk beginnen, zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. China staat al langere tijd onder internationale druk om onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van het virus toe te staan in het land.

Volgens de Chinese regering staat het niet vast dat het coronavirus in Wuhan is ontstaan, alleen omdat het daar voor het eerst opdook. De Chinezen zijn bang voor vooringenomenheid bij het onderzoek. Uiteindelijk ging China akkoord met het onderzoek, onder de voorwaarde dat de onderzoekers zich niet alleen op China zouden richten, maar ook op andere landen.

Volgens sommige landen heeft China ruim een jaar geleden niet adequaat gereageerd op de corona-uitbraak in Wuhan en de ernst van de situatie gebagatelliseerd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: