Nog steeds zijn er mensen die het mondkapje niet willen begrijpen

Na bijna een jaar als land in de greep te zijn van het coronavirus, zijn er toch nog steeds mensen die het mondkapje niet begrijpen of weigeren te begrijpen. Je vraagt je dan echt af wat er met die mensen aan de hand is en of een bezoekje aan een psycholoog zinvol zou zijn. Immers, er is zoveel informatie de afgelopen maanden de ether in geslingerd over het nut van het dragen van een mond-/neuskapje in de strijd tegen het virus. Hebben al die ‘onwetende’ mensen geen tv, geen radio, geen internet, lezen zij geen krant en hebben zij geen oren, geen ogen? Je gaat dat welhaast denken.

Op nieuwjaarsdag plaatste iemand op Facebook de vraag hoeveel boetes er al zijn uitgedeeld aan mensen die geen mondkapje dragen. Hierop reageerde iemand met de opmerking, ‘als de persoon ten gevolge van het niet dragen van een mondkapje ziek wordt, dan gaat hij dat zelf voelen’. ‘Zorgt u ervoor dat u afstand van de persoon houdt ter voorkoming.’ Die reactie komt voort uit het denkniveau waar velen aan lijden als het gaat om het wereldberoemde kapje. Wat de persoon in kwestie voor ‘het gemak’ vergeet is dat de persoon die geen kapje draagt niet alleen zichzelf ziek kan maken, maar ook, erger nog, mensen in zijn omgeving.

De persoon die de reactie plaatste, ging zelfs zo ver om te stellen dat personen in de omgeving van iemand, die geen mondkapje draagt, dan maar op veilige afstand moeten blijven ‘of beter, blijf thuis’. De persoon in kwestie beweert dus feitelijk dat mensen hun leven moeten laten bepalen door mensen die geen mondkapje dragen. Een onbegrijpelijke opmerking van iemand, die sinds medio maart 2020, toen het virus voor het eerst opdook in het land, nog steeds de beschermende werking van een mondkapje niet begrijpt, niet wil of niet kan begrijpen. Daarenboven begrijpt die iemand ook niet dat mensen, die weigeren een kapje te dragen, de gezondheidszorg op kosten jaagt. ‘Als alle intensive care bedden straks vol zijn en een naast familielid van u wordt ernstig ziek en er is geen plaats op de intensive care, wat zegt u dan over de geen mondkap dragende burger?’, was de reactie van een burger die het mondkapje wel begrijpt.

Het is na al die covid-maanden, zorgwekkend te moeten constateren dat grote groepen in de samenleving nog steeds het mondkapje niet dragen. Het heeft er alle schijn van dat deze mensen niet meer op andere gedachten te brengen zijn. Deze mensen leven in hun eigen schijnwereld, waarin een mondkapje dragen onzin is…. tot die mensen zelf besmet zijn geraakt en opgenomen moeten worden in een van de ziekenhuizen in de hoop dat ze die levend kunnen verlaten.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: