Historische Waterkant krijgt nieuw aangezicht

Na maanden van voorbereiding en gesprekken met verschillende betrokkenen is een contract getekend voor het ontwerpen van een nieuw en modern gezicht van de historische Waterkant in Paramaribo. Het contract voor dit nieuw ontwerp is getekend met ILACO N.V in associatie met ITB en Royal HaskoningDHV in Amersfoort, Nederland (http://www.gwwsite.nl/news/news_articles.php?ID_nieuwsberichten=16247).

Dit initiatief is onderdeel van een IDB-lening (Inter-American Development Bank) en valt onder het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP). Deze lening is onder supervisie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en wordt vertegenwoordigd door het Directoraat Cultuur. Dit project is in 2017 getekend, zo bericht PURP dinsdag.

Sindsdien worden activiteiten uitgevoerd in de

binnenstad met name:

– de reconstructie van de Parlementsgebouwen,

– aanbestedingen voor het renoveren van geselecteerde overheidsgebouwen,

– het voorbereiden van activiteiten om delen van de binnenstad verder te verfraaien, inclusief de ordening van de verkeerssituatie,

– het voorbereiden van studies voor het verfraaien van de Waterkant.

De Waterkant is één van de belangrijkste publieke plaatsen in het historisch centrum van Paramaribo, dat ook door de UNESCO gerekend wordt tot het Werelderfgoed. Het herontwerpen van de Waterkant biedt Suriname de gelegenheid publieke activiteiten ten behoeve van cultuur en educatie beter te benutten. Bij het ontwerp wordt ook aandacht besteed aan de uitdagingen die te maken hebben met de interactie tussen water en land en het uitzicht vanuit de Surinamerivier op de unieke koloniale gebouwen.

Na de contractondertekening zullen belanghebbenden vanuit de overheid, de private sector en overige instanties geconsulteerd worden over de plannen. Daarbij wordt uitgekeken naar eventuele suggesties om deze activiteiten succesvol te maken. ILACO Suriname N.V en associaties zullen in de eerste helft van 2021 een concept ontwerp indienen bij de overheid, dat vervolgens voor goedkeuring zal worden ingediend bij de UNESCO. Na goedkeuring, zal gestart worden met het aanbesteden en aantrekken van consultants voor een uitgebreide Environmental, Social and Impact Assessment onder alle belanghebbenden. Dit onderzoek zal samen met het finale ontwerp dienen als leidraad voor de werkelijke renovaties van de Waterkant in 2022.

Met het aanpakken van de Waterkant, komt de PURP een stap dichter bij het verwezenlijken van één van haar belangrijke doelen, het aantrekken van meer lokale en internationale bezoekers naar de binnenstad.

PK

error: Kopiëren mag niet!