Essed Vrouw van het Jaar 2020

“Het volk is gek op Serena”

Serena Essed kennen wij voornamelijk als advocaat en politica. Haar publieke optreden heeft geleid tot de benoeming van Vrouw van het Jaar 2020, een jaar vol verrassende dynamiek. Toch was de uitverkiezing voor de juriste een verrassing. Haar eerste reactie is dan ook dat elke vrouw in Suriname een belangrijke rol vervult in de samenleving. “Wij vervullen meerdere rollen in de samenleving en daarom vind ik het een grote eer.” Zij benadrukt in het bijzonder de niet te onderschatten rol van alleenstaande moeders in deze harde tijd. Ook voor de getrouwde vrouwen, die hun taken vervullen binnen het gezin en daarbuiten, heeft Essed niets anders dan lof. “Ik denk aan de vrouwen die moeten studeren en zij die meerdere banen hebben om het huishouden te kunnen doen, maar ook de vrouwen met hoge functies. Het is heel bijzonder en daarom voor mij een bijzondere eer om de titel te dragen.”

Apintie

Voor Harold Gessel was de uitverkiezing voor Essed de juiste keus. “Ieder jaar presenteren wij in de Golden top 50 ook de populariteitspoll. Een onderdeel daarvan is de verkiezing van man en vrouw van het jaar. Om de vrouw in het algemeen op een voetstuk te plaatsen, heeft Apintie dit jaar geen man, maar slechts de Vrouw van het Jaar gekozen. “Serena Essed is een vrouw met een geweldige persoonlijkheid. Een inspiratiebron voor jongeren. Een wandelende encyclopedie. Wanneer Serena spreekt hangt men aan haar lippen. Met haar haarscherpe juridische analyses en feilloze richtlijnen ter herstel van onze economie heeft zij zich danig in de kijker gespeeld. Kortom het volk is gek op Serena”, besluit Gessel. Ook de directeur van Apintie, Charles Vervuurt, merkt op dat hij de benoeming een goede keus vindt.

Rolmodellen

Essed zelf benadrukt dat ze nooit de persoon zou kunnen zijn die ze vandaag is zonder de ondersteuning van haar rolmodellen, waaronder haar moeder als grootste rolmodel, Jennifer Wolff, en grootmoeder Ursula Wolff-Starke. “Mijn oma heeft gedemonstreerd dat je van je passie je werk kan maken en barrières kan doorbreken door rond haar 60ste haar onderneming te starten -Wolff Catering Services- en tegelijkertijd de rol van moeder en oma in het gezin kan vervullen. Een echte ‘boss lady’ merkt Essed op. Zij dankt al die personen die daarin een rol hebben gespeeld en noemt binnen de familie nog haar tantes Mariska Wolff, Ivy Wolff en Evie Sopawiro-Bhaggan. “Buiten de familie vormen als bron van inspiratie Carol Baal, die als advocaat de patroon was van Essed en momenteel haar zakenpartner is. Ook noemt zij ondernemer tevens kapster Nicole Fung A Loi-Simson in deze rij. Maar ook de buurvrouw die als een soort familie is, dankt Essed.

De juiste begeleiding

Essed benadrukt dat wanneer personen op de juiste manier worden begeleid de potentie die in de persoon zit, tot uiting komt. “Een plantje in de juiste aarde zal bij de juiste verzorging groeien, en het zal uitdrogen als het nooit water krijgt”, illustreert Essed. “Dromen kunnen werkelijkheid worden, alles is mogelijk. Ik kom uit een volksbuurt.” Essed put kracht uit haar geloof. “We moeten blijven geloven in de toekomst. Als we ons allemaal inzetten, gaat het goed met het land en als het goed gaat met het land dan gaat het ook goed met ons.” Afsluitend zegt Essed dat zij bovenal God dankbaar is voor de begeleiding gedurende haar hele leven.

Presentatrice KAAK

Recentelijk is Essed ook te zien als medepresentatrice van het tv-programma KAAK op RBN, waarover zij opmerkt het als een eer te zien. Zelf heeft zij jaren naar het programma gekeken, waarvan zij heel veel heeft geleerd. Om het dan nu samen met Faried Pierkhan te mogen presenteren, noemt zij bijzonder. “Hij is heel ervaren in dit vak.” Essed hoopt op deze manier verder haar bijdrage te kunnen leveren.

RB

error: Kopiëren mag niet!