Door landingsgestel gezakt vliegtuig Blue Wing te Kawemhakan nog steeds niet van airstrip verwijderd

Het vliegtuig van Blue Wing Airlines, dat afgelopen woensdagochtend door het landingsgestel is gezakt op de airstrip van het Lawa-gebied te Kawemhakan, vormt zondag nog steeds een belemmering voor het vliegverkeer naar de aistrip. Het toestel blokkeert de landingsbaan. Aan boord waren naast de piloot nog 3 passagiers. Niemand raakte door de klap gewond. In een reactie laat Amichand Jhauw, directeur van Blue Wing Airlines, Dagblad Suriname slechts weten dat in zo’n geval de schade wordt opgemaakt en de reparatie uitgevoerd.

De Civil Aviation Safety Authority Suriname (Casas) moet de situatie ter plekke bekijken en vervolgens het toestel ‘vrijgeven’. Vervolgens mag het, indien nodig, verplaatst worden om de nodige herstelwerkzaamheden te kunnen uitvoeren. In ieder geval kunnen er dan weer vliegtuigen landen. En tot die tijd zal met helikopters moeten worden gevlogen of desnoods via Benzdorp met een boot naar Lawa.

Het vliegtuig was echter zondag nog niet verwijderd van de landingsbaan. Afgelopen vrijdag kon een kleine Cessna wel landen om de piloot op te halen. Die Cessna kon nog net landen. Medewerkers van Casas zijn donderdag gearriveerd met een kleine Cessna van Gum Air. Wat de conclusie van hun onderzoek is, was vrijdag nog niet bekend. 

Volgens ooggetuigen, zo vertelt een bron aan Dagblad Suriname, was het vliegtuig te laag aan komen vliegen over het water en heeft een van de wielen de voorkant van het vliegveld hard geraakt. Het vliegveldje ligt ten opzichte van de rivier zeker vijf meter hoger. Vervolgens is er iets misgegaan met het landingsgestel. Het toestel gleed nog een aantal meter op zijn buik door en kwam vervolgens tot stilstand. Zondag was nog steeds niet duidelijk wat er met het vliegtuig moet gebeuren. Iedereen ter plaatse wacht op actie van Blue Wing Airlines en Casas.

Het is overigens niet voor het eerst dat er een incident met een toestel van Blue Wing Airlines is geweest te Kawemhakan. Op 29 maart 2012 raakte ook een vliegtuig beschadigd bij de landing naast de baan te Lawa Anapaike (Kawemhakan). Het was een Cessna Grand Caravan toestel (PZ-TSK). Niemand van de 10 inzittenden, de piloot en 9 passagiers, raakte gewond, iedereen kwam met de schrik vrij. En wie herinnert zich niet de ramp op 3 april 2008 te Benzdorp met een Antonov AN-28 van Blue Wing Airlines? Het vliegtuig maakte een ongelukkige landing. Hierbij vielen 19 doden. Aan boord van het toestel bevonden zich ook werknemers van Telesur. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: