Stutgard pleit voor meer hygiëne bij mobiele toiletten

Voedseltechnoloog/microbioloog Ricky Stutgard pleit voor meer hygiëne bij de mobiele toiletten. Hij heeft vaker gemerkt dat er in deze mobile toiletten geen handsanitizer is om de handen te reinigen. “Ik ken ook gevallen waarbij er niet eens water is”, zegt Stutgard. Hij doet een beroep op degenen die de mobiele toiletten huren of ter beschikking stellen tijdens evenementen om ervoor te zorgen dat er tenminste water is. Het zou nog handiger zijn als in het mobiele toilet zelf een kraan is. “Je kunt niet zo een mobiel toilet voorop van je huis hebben en er is nergens een kraan te bespeuren. Mensen gaan hun handen niet wassen en ze gaan daarna levensmiddelen aanraken en die levensmiddelen contamineren. Dat moet voorkomen worden.”

Gerechten goed bewaren

Stutgard geeft aan dat tijdens de hoogtijdagen, en zeker met oudjaar en nieuwjaar straks, vaker gekookt wordt. De gerechten dienen goed bewaard te worden. Wat koud bewaard moet worden, moet inderdaad ook koud bewaard worden. Wie bijvoorbeeld huzarensla klaarmaakt voor het gezelschap, moet die zolang mogelijk koud laten blijven. En wat warm gehouden moet worden, moet ook warm worden gehouden.” Ook al worden er vanwege de covid-19-maatregelen geen grote feesten georganiseerd, Stutgard verwacht dat mensen in kleiner verband nog wel bij elkaar zullen komen. Wat volgens hem dan kan plaatsvinden, is dat vooral manspersonen hun biertje drinken, naar toilet gaan, hun handen niet wassen en daarna in de bak met chips grijpen.

Iedereen zijn eigen snackzak

“Een advies is dat iedereen zijn eigen zakje met snacks krijgt. Je krijgt een zakje chips, een zakje pinda en jij eet uit jouw zakje. Want in Italië hebben ze een onderzoek gedaan, waarbij ze in een restaurant een bak met pinda’s hadden gezet en iedereen mocht komen en pakken. Aan het eind van de dag hebben ze die bak onderzocht en ze hebben elf verschillende urinemonsters gevonden. Mensen gaan naar het toilet, ze wassen hun handen niet en grijpen erin. En daarom zeggen we voor wat dit soort dingen betreft, de tijd van warm eten moet een bepaald uur zijn. Voor dingen als chips, popcorn en pinda moet iedereen zijn eigen zakje krijgen. Dan mag je naar het toilet gaan en je handen niet wassen, maar dan besmet je jezelf en geen andere mensen”, zegt hij resoluut.

Ziekten voorkomen

Stutgard is al tientallen jaren bezig een lans te breken voor een goede (hand)hygiëne en heeft in dit kader vele projecten uitgevoerd, waaronder het Intermed Caribe Handenwassen Scholentoernooi. Hoewel dit toernooi dit jaar niet is doorgegaan vanwege covid-19, is Stutgard erg blij dat hij samen met dit bedrijf en andere partners in de afgelopen jaren kinderen heeft kunnen leren over het belang van handenwassen. Een goede handhygiëne speelt een belangrijke rol om besmetting met vele ziekten te voorkomen, benadrukt de voedseldeskundige. Zo kan Salmonella 10 tot 15 procent van de besmette mensen doden. Besmetting met clostridium botulinum kan leiden tot voedselvergiftiging, met als gevolg verlammingsverschijnselen, een hartverlamming en de dood.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: