President: “Land wordt nu bestuurd op eigen kracht”

President Chan Santokhi heeft gisteren aangegeven dat het eindejaar persconferentie belangrijk is om de samenleving te informeren over wat gerealiseerd is en wat de vooruitzichten zijn voor 2021.

Schok covid

Het staatshoofd zei dat deze regering is gebaseerd op een democratisch grondslag. Dit jaar wordt gekarakteriseerd door markante gebeurtenissen. De verkiezingen op 25 mei, het aantreden van de regering Santokhi-Brunswijk op 16 juli, de covid-19-pandemie waarbij op 13 maart het eerste geval werd gemeld en op 3 april de eerste patiënt overleed. “De schok was voelbaar. Wij hebben eensgezind maatregelen getroffen. Ons land is sindsdien in de greep van covid-19. Dit is nog steeds één van de prioriteitsgebieden. Wij hebben gekozen voor aanpak met dialoog. Er is samenwerking met alle sectoren en we proberen te gaan naar geleidelijke normalisatie. De maatregelen worden constant bijgesteld. We hebben een aanbetaling gedaan voor de aankoop van een vaccin. Hierdoor blijft de samenleving gewaarborgd.”

Markante momenten

Een van de markante momenten was de verkiezing van 25 mei 2020. Op basis van de uitslag werd op 30 mei een samenwerking gevormd. Daaruit is de regering gevormd en op 16 juli aangetreden. “Daarmee is het begin van een nieuw Suriname ingeluid. De regering Santokhi-Brunswijk is gevormd op basis van eenheid in bestuur. Een regering die inclusief is en met vertegenwoordigers van alle lagen van de maatschappij. Men vergeet snel, maar deze regering heeft een situatie aangetroffen waar de inkomsten van de staat niet traceerbaar waren. Er was sprake van mismanagement en onkunde. Er is in strijd met wet en recht gehandeld. Er is gezorgd voor armoede. Wij zoeken samen naar oplossingen. We zien zichtbare verbetering en een positieve wending. 25 mei was een keerpunt voor ons land.

We hebben veel moeten opruimen. Maar nu al, na 5 maanden, is er al een zekere balans tussen de inkomsten en uitgaven bereikt. We hebben geen leencultuur meer. We zijn niet meer afhankelijk van derden. We besturen het land op eigen kracht. We zijn niet afhankelijk van financiers”, stelde de president.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: