Feesten in Paramaribo, Wanica en elders zijn superverspreiders covid

Districtscommissarissen Bhola en Goelaman beweren geen enkele vergunning te hebben afgegeven

Inmiddels zou iedereen moeten weten dat feesten en evenementen vanwege het coronavirus en de verscherpte maatregelen en protocollen verboden zijn. Het zijn immers feesten en evenementen, die superverspreiders van het virus zijn en uit de officiële dagelijkse covid-cijfers blijkt dat de meeste besmettingen in Paramaribo (noordoost) en Wanica zijn. Ook lokale besturen, de districtscommissarissen, zouden dat moeten weten en er ook op moeten toezien dat er geen feesten en evenementen worden gehouden. Maar dat toezicht is er niet. Er wordt simpelweg nauwelijks tot niet gecontroleerd. Het lijkt een losgeslagen bende te zijn, er wordt tot diep in de nacht gefeest en het lijkt gedoogd te worden, ondanks de eraan verbonden risico’s voor de volksgezondheid. In onder andere Paramaribo (noordoost) en Wanica (zuidoost) wordt flink gefeest. Controle lijkt er niet te zijn. Reden genoeg om de beide districtscommissarissen eens te benaderen voor een reactie.

Districtscommissaris (dc) Ricardo Bhola van Paramaribo-Noordoost heeft een vergunning verstrekt aan Entertainment Group of Guyana’s NV en toestemming verleend voor het houden van feesten en evenementen in zijn werkgebied, terwijl covid-maatregelen en -protocollen dat verbieden. Het zijn juist evenementen en feesten, die gedetecteerd zijn als superverspreiders van het covid-virus. Bhola heeft op 13 november, terwijl op dat moment covid-19 al vele maanden had geleid tot vele besmettingen, met de manager van Entertainment Group of Guyana’s NV een overeenkomst getekend, dat voor de duur van drie jaar vergunning is verleend om een inrichting te hebben voor het houden van ‘permanente openbare vermakelijkheden’ in het gebouw aan de Kleine Waterstraat no. 9. In de vergunning wordt vermeld dat ‘de covid-regels in acht zullen worden genomen’.

‘Voor zover ik mij kan herinneren, heb ik geen vergunning verstrekt’

Districtscommissaris Bhola ontkent echter tegenover Dagblad Suriname een vergunning te hebben afgegeven. ‘U verrast mij compleet op deze eerste Kerstdag met deze vraag. Het is voor zover ik mij kan herinneren zo, dat ik geen vergunning heb verstrekt voor het houden van feesten dan wel het organiseren van evenementen. Als anderen dit beweren of roepen, is dit bezijden de waarheid. De covid-pandemie vormt een ernstige bedreiging voor onze samenleving en niet alleen ik, maar ook de regering doet haar best om de covid-regels na te leven.  Dus het is verboden om te feesten of evenementen te organiseren. En dc Bhola geeft geen vergunning.’

Het commissariaat van Paramaribo-Noordoost laat donderdag via zijn Facebookpagina wel weten: ‘De bestuursambtenaren van de 5 ressorten binnen het ressortgebied Paramaribo-Noordoost, zijn sedert maandag 21 december vanwege de verscherpte covid-maatregelen actief in het veld met onder andere controle op het naleven van covid-protocollen in de winkelcentra, bedrijven, markten en handelszaken. De bestuursambtenaren zullen letten op de 1.5 meter afstand, mond- en neusbedekking, of er handreinigingsmiddelen aanwezig zijn, geen samenscholing in en buiten de winkelcentra. Controle op het openbaar vervoer en taxiwezen, ook daaraan zal invulling gegeven worden in samenspraak met de actoren. Deze acties worden dagelijks uitgevoerd van 08.00 – 14.30 uur.’ Over controle op feesten wordt daarentegen niets vermeld door het commissariaat op de Facebookpagina.

Wanica-Zuidoost

Ook districtscommissaris Shafiek Goelaman van Wanica-Zuidoost zou feesten toestaan. Maar hij zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname: ‘Indien er vergunningen zijn verleend, dan is dat niet vanuit het commissariaat gedaan en nog minder door mij getekend. Tot heden heb ik geen enkele openbare vermakelijkheidsvergunning getekend’.

Abrabroki

Overigens, ook in buurten als Abrabroki wordt ‘s avonds laat met regelmaat gefeest en ook met live muziek, tijdens de uren van de avondklok. Luide muziek, dat zelfs te horen moet zijn bij de politiepost Nieuw Haven, zo heeft Dagblad Suriname vernomen. Het was de avond van tweede Kerstdag weer raak in de Herman Steinbergstraat, veel geschreeuw en luide muziek, ook van een optredende band, compleet men mensen op straat. Maar, er wordt niet tegen opgetreden. Geen politieauto in de buurt te zien, van enige controle door de politie dus geen sprake. Het feest kon ongestoord tot in de late uurtjes doorgaan.

PK

error: Kopiëren mag niet!