Hoge wisselkoers blijft strop voor huishuurders

Binda: “Men heeft geen geloof meer in die SRD”

VHP-parlementariër Sham Binda vindt dat er serieus beleid gemaakt worden om ook huurders van huizen, die nu met de haren in het haar zitten door de hoge valutawisselkoersen, tegemoet te komen. “Als mensen nu een huis verhuren is het dan logisch dat men zekerheid wil hebben, want men heeft geen geloof meer in die SRD en de bancaire wereld in Suriname”, benadrukt Binda tegenover Dagblad Suriname. Huurwoningen worden ondanks vele beloftes van afgelopen regeringen nog steeds in vreemde valuta aangeboden. Velen kunnen het niet aan en moeten de huur opzeggen. Het goedkoopste huurhuis voor de middenklassers in en rond Paramaribo kost volgens een steekproef van de krant tussen USD 250 en Euro 400. Dit is exclusief de kosten voor stroom en water. In de meeste gevallen betreft het een twee- of driekamerwoning van steen. Zoals zaken er nu aan toegaan, mag de huurder in de meeste gevallen het tegenbedrag van de valutasoort in SRD betalen. Echter hangt dat totaal af van de wisselkoers op dat moment. Volgens de in januari 2020 aangenomen Huurwet Woonruimte is het niet toegestaan meer om woningen in vreemde valuta te verhuren, tenzij het om ambassades of buitenlanders gaat. In de praktijk blijkt deze wet echter niet te werken, aangezien de eigenaar altijd vrij is een bedrag op te vragen voor zijn eigendom.

Zowel de dollar als de euro liggen momenteel rond een koers van SRD 20. Binda benadrukt dat hij nog steeds geen kort- en langtermijnplannen van de ministers uit deze regering heeft gezien. “Als wij jouw moeten ondersteunen, dan moeten we weten waar je naar toe koerst. Dus ik roep de regering ook op: doe je huiswerk!”, aldus Binda

Zelfs regering dollariseert

Binda stelt daarom voor om liever te gaan voor dollarisering. “Zelf bij de regering zie je nu een vorm van dollarisatie. Regeringsinstituten, zoals raden van commissarissen, krijgen Amerikaanse dollars en dat kan niet. Onze vliegmaatschappij, de national carrier, accepteert geen SRD. Er is nergens een toegankelijkheid van de SRD, niet eens in Guyana en Caricom. Vandaar dat eenieder zich erop focust om aan vreemde valuta te komen om uit die malaise van risico te geraken. Mensen die extra’s hebben, rennen als eerste naar de zwarte markt om hun SRD’s om te zetten. Dit is niets nieuws, want we hebben deze exercities al jaren gehad in Suriname. Daarom zie je dat men al de moeite en pijn die wij hebben, veel mensen nog steeds vrolijk rondrijden”, aldus Binda.

Wisselkoers in 5 jaren met ongeveer 600% gestegen
Het is wel op te merken dat dollars en euro’s nergens op basis van de unificatiekoers van de Centrale Bank van Suriname te vinden zijn en de reële wisselkoersen in de afgelopen  5 jaren dus met ongeveer 600% zijn gestegen. Met de verhoogde koersen betalen huurders feitelijk meer voor huur, omdat ze meer SRD’s moeten inleveren om aan het huurgeld te komen. Hiertegenover staat dat het loon van de meeste huurders hetzelfde is gebleven en de overige kosten van levensonderhoud, waaronder brandstofprijzen, sterk gestegen zijn en binnenkort ook nog de verhoging van elektriciteits- en watertarieven bijkomen. De vrees voor een verdere stijging van de wisselkoersen is nog wel degelijk aanwezig bij de meeste huurders.

‘Mensen zijn lui geworden’

De VHP’er, die ook ondernemer is, stelt dat er wel genoeg werk is. “Er is genoeg werk in het bedrijfsleven, maar mensen willen niet werken. Want mensen willen veel geld verdienen. Dat kan niet. Als je als startende bent in een bedrijf, moet je dan accepteren wat je verdient. Want tenminste heb je werk en dat je elke dag nog met geld thuiskomt. Als je thuis blijft zitten en klagen, gaat er nooit iets gebeuren in je leven. Dan ga je door blijven pienaren.” Volgens Binda heeft het gevoerde beleid onder ex-president Desi Bouterse ervoor gezorgd dat veel mensen verwend zijn door gratis pakketjes, stukjes gronden en van alles uit te delen in ruil voor een stem. “Mensen zijn dus lui geworden en iedereen wil bij de overheid gaan werken, want daar kan je ‘7 even’ werken, achter een computer zitten en wat spelletjes spelen en aan het einde van de maand een dik salaris ontvangen. Er zijn in de afgelopen tijd veel mensen in dienst genomen die bommen aan geld krijgen, maar geen fluit uithalen op het werk”, aldus Binda.

‘Er is al een informele bankrun ontstaan’

Er moet volgens de parlementariër een strategie ontwikkeld worden, waarbij alle actoren bij elkaar gehaald worden. “Je kan niet steeds met maar twee bedrijvenorganisaties blijven werken, maar je moet iedereen meenemen in het beleid en een breder platform creëren. Twee zaken die de economie bepalen, zijn het bedrijfsleven en de bancaire wereld. Als die twee niet afgestemd zijn op elkaar, dan kan je ontwikkeling vergeten. Dat is juist op dit moment gaande. Die twee zitten niet op één lijn. We kunnen met dat geld dat wij verdienen niet naar de bank gaan, omdat we geen garantie hebben dat we het morgen kunnen krijgen. Vandaar dat de kleine man als eerste rent en zijn geld weghaalt. Er is al een informele bankrun ontstaan in de afgelopen jaren”, aldus Binda.

FR

error: Kopiëren mag niet!