Minister Ramadhin: ‘Covid-maatregelen tot 2 januari voortgezet’

‘We willen meewerken aan het in stand houden van een vuurwerktraditie’

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei maandagmiddag tijdens een persconferentie, dat de huidige Covid-maatregelen tot 2 januari blijven gehandhaafd. ‘Wij zijn redelijk tevreden met de gang van zaken. Er is nog steeds een stijging, maar wij zijn content met de wijze waarop de stijging plaatsvindt. De maatregelen worden voortgezet tot zaterdag 2 januari en in de tussentijd wordt de situatie op de voet gevolgd.’ De minister benadrukte, dat de politie is gestart met het uitdelen van boetes aan personen, organisaties en bedrijven die de maatregelen niet naleven. ‘Dit zal helpen om gedragsverandering teweeg te brengen.’

Ramadhin ging ook in op het feit, dat afgelopen weekend diverse bedrijven contact hebben opgenomen met de regering over de vraag welke bedrijven nu wel of niet essentieel zijn. Specifiek ging de bewindsman in op de vuurwerkverkopers en slijterijen.

Vuurwerkverkoop

Ramadhin: ‘We weten dat in deze periode traditioneel rond oudjaar vuurwerk wordt afgeschoten, maar ook wij willen wij dat personen kunnen genieten van vuurwerk. Vuurwerkverkoop mag onder strikte condities. Zo zijn er online mogelijkheden en levering aan huis door de vuurwerkverkopers. Verkoop kan ook via een nummersysteem voor klanten en daarnaast dient er een duidelijke afbakening zijn, bijvoorbeeld met dranghekken. Levering kan tot tien uur ‘s avonds en daartoe kan de vuurwerkverkoper een dispensatiepasje aanvragen. Agenten en of militairen zullen zoveel mogelijk aanwezig zijn in het kader van handhaving en controle of maatregelen in acht worden genomen.’

Verder zei Ramadhin dat de verkoop van vuurwerk is toegestaan tot 31 december tot uiterlijk vijf uur ‘s middags, daarna moeten de winkels dicht zijn. Ook deelde hij mee dat iemand die vuurwerk komt kopen, moet voldoen aan de geldende algemene Covid-maatregelen.

Indien een vuurwerkverkoper zich niet houdt aan de gemaakte afspraken, dan wordt de zaak per direct gesloten. ‘Vuurwerk is niet essentieel, maar we willen meewerken aan het in stand houden van een traditie.’ De vuurwerkverkoop is dus tot en met 31 december en niet daarna.

Slijterijen

Inzake de slijterijen zei de minister, dat die niet open mogen zijn, maar wel mogen leveren en pick-up acties.

Covid-test voor lokale bewoners

Tot slot deelde Ramadhin nog mee, dat de openbare vergadering van de Assemblee van dinsdag is uitgesteld naar 2021 vanwege het aantal dagelijkse Covid-besmettingen. Ook liet hij nog nadrukkelijk weten dat de Covid-test prioriteit heeft voor lokale bewoners. Hij zei dat naar aanleiding van het feit dat Nederland van aankomende reizigers een negatieve Covid-test eist.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: