Diverse verkooppunten vuurwerk geopend ondanks verbod – Verkoop lijkt gedoogd te worden

Twee ministeries met conflicterende belangen….

De verkoop van vuurwerk valt niet onder een zogenoemde ‘essentiële dienst’. Winkels zijn gesloten, als onderdeel van de meest recente aangescherpte Covid-maatregelen. Toch zijn her en der winkels, die vuurwerk verkopen, geopend en krijgen veel klandizie. Bij sommigen staan mensen buiten in de rij. Er lijkt nauwelijks door de autoriteiten gecontroleerd te worden bij locaties waar vuurwerk wordt verkocht.

Bestellingen, onder andere online gedaan, mogen wel worden verwerkt en door klanten worden opgehaald. Ook zou ‘side curb pickup’ verkoop zijn toegestaan. Maar, winkels die geopend zijn voor de verkoop van vuurwerk zijn in overtreding. Niet bekend is of de autoriteiten optreden tegen die winkels of de verkoop oogluikend toestaan, mits iedereen de Covid-maatregelen naleeft.

De ministers van Volksgezondheid en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, Amar Ramadhin en Saskia Walden, waren maandag niet bereikbaar voor een reactie.  Minister Walden is de afgelopen dagen ook niet naar buiten getreden met een duidelijk verhaal vanuit haar ministerie over welke winkels nu wel en welke winkels niet open mogen zijn. Terwijl haar collega van Volksgezondheid juist afgelopen week heel helder is geweest: alle winkels dicht tot nader order vanwege een recente toename van het aantal Covid-besmettingen, dat overigens de afgelopen paar dagen weer dalende is.

Twee ministeries die wat betreft het issue van sluiten van winkels als maatregel tegen verdere verspreiding van het Coronavirus tegenover elkaar lijken te staan. Het ene ministerie komt op voor de bescherming van de volksgezondheid, terwijl het andere ministerie juist moet opkomen voor de belangen van ondernemers.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: