President Santokhi in Kaak: ‘Niet altijd prettig mensen te sanctioneren, omdat ze meer vrijheid willen’ 

‘Voor EZ is de tijd van waarschuwen en voorlichting afgelopen, er moet geverbaliseerd gaan worden, vergunningen worden ingetrokken’

‘De SLM moet voorbereid zijn op 2021’

‘De SLM moet voorbereid zijn op 2021. De mensen willen weer gaan reizen, er uit gaan na een heel jaar Covid’, dat zei president Chandrikapersad Santokhi zaterdag in het programma Kal Aaj Aur Kal (KAAK) van presentator Faried Pierkhan op RBN televisie. De president ging uitgebreid in op uiteenlopende actuele issues die spelen in de samenleving. Dit is deel I met een samenvattend verslag van de vele door de president gedane uitspraken in KAAK, deel II volgt spoedig (met uitspraken over onder andere de veelbesproken bonus, het Pensioenfonds, de Politiebond, de scalians, de verbrandingsovens en 25 februari). Een uitgebreid verslag volgt in Dagblad Suriname van maandag 28 december!

Covid-19 en boetes uitdelen aan overtreders Covid-maatregelen

‘Het is lastig voor ons als regering, een dilemma, mensen willen vrij zijn…. Avondklok, en dan mensen gaan beboeten… nee, laten we praten met de mensen, bewustwording, breng ze naar de Politie Academie… zie het als een soort straf. Voor ons is het niet altijd prettig mensen te sanctioneren, omdat ze meer vrijheid willen.’

Salarissen ambtenaren worden normaal uitbetaald

Over het uitbetalen van de salarissen van ambtenaren, zei Santokhi dat dat is gelukt en nog steeds lukt door ‘prudent beleid’. ‘We troffen toen we regeermacht kregen een lege kas aan. Ja, we hadden problemen met de uitbetaling van salarissen. De uittredende regering vroeg ons al in juni om haar te ondersteunen om gelden te vinden daarvoor. In augustus moesten we nog een klein beetje lenen, maar vanaf september betalen we zelf, zonder leningen, salarissen, pensioenen, Kinderbijslag, bijstand enzovoorts. Dat is ons gelukt door ernstige bezuinigingen, geen verspilling, geen corruptie, juiste prioriteiten stellen.’ 

De koers

‘Je kan emotioneel reageren. Nee, we hebben naar de oorzaak van de koersontwikkeling gekeken. Wij hebben de unificatie van de koers geregeld, een koers door Centrale Bank van Suriname vastgesteld. Maar, nog steeds is er sprake van een verschil. We keken naar de oorzaken, zoals speculatie. Dat moet je aanpakken, schorsen van cambio’s vergunningen intrekken, mensen moeten leren zich te houden aan de unificatiekoers. De export van valuta moet weer worden opgestart. De governor van de Centrale Bank en de president van de Nederlandse Bank praten erover. Binnen enkele weken komt er een oplossing voor de schaarste aan US dollars.’

Prijzen van producten

Volgens president Santokhi is er altijd een probleem geweest met de controle op prijzen. ‘Onze minister van Economische Zaken (EZ) gaat zelf naar de winkels en legt de mensen uit hoe de prijzen van basisgoederen, die ver boven de marges verkocht worden, moeten worden vastgesteld. ‘De winkeliers zijn gewaarschuwd, maar nog steeds gebeurt het. Ik heb de minister gezegd, dat de fase van een waarschuwing en voorlichting geven voorbij is…. U moet nu overgaan tot andere maatregelen, personen verbaliseren, boetes opleggen, vergunningen intrekken, winkels sluiten.’

Projecten

‘We gaan wederopbouwplan uitvoeren dat in 2021 komt, het Ontwikkelingsplan 2021-2026, vereist bij Grondwet. We hebben negen maanden urgentie fase, vervolgens een stabilisatiefase en daarna een groeifase. We zijn nu in de 5e maand en financiële huishouding is onder controle, Covid is er, herschikking van schulden werkt goed met meer dan 100 schuldeisers. De rechtstaat is versterkt, corruptie en drugstoevoer worden aangepakt. Januari is de zesde maand, en de Sociaal Economische Raad is gevraagd advies te geven om te starten met een loonronde in januari.Honderd projecten zijn goedgekeurd door de Ministerraad.

Verder zei de president, bezig te zijn met een breed sociaal programma, dat besproken wordt met het Internationaal Monetair Fond, IMF.

PK

error: Kopiëren mag niet!