Wayana’s: “Alle prijzen van producten in Lawagebied zijn afgestemd op de Brazilianen in gebied en in Euro’s”

Ministerie van EZ gaat issue hoge prijs gascilinders ‘interdepartementaal oppakken’

De afdeling Interne Markt van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie laat Dagblad Suriname in een reactie weten dat het ministerie het feit dat in het Lawagebied bewoners SRD 630 moeten betalen voor een 28lbs gascilinder ‘interdepartementaal gaat oppakken’. De praktijk zal moeten uitwijzen in hoeverre het ministerie binnenkort in het Lawagebied daadwerkelijk  ‘interdepartementaal’ prijscontroles zal uitvoeren en dat er een einde komt aan de excessief hoge prijzen voor gascilinders en andere producten in het leefgebied van de inheemse Wayana’s.

‘Prijzen afgestemd op de Brazilianen in gebied, niet op de inheemsen’

Volgens de Stichting Mulokot Kawemhakan hebben de Chinese winkels in het Wayana (Lawa)-gebied geen boodschap aan de inheemsen. ‘Vergeet niet dat ons dorp midden in de goudvelden ligt. 90% Van de klanten zijn Brazilianen die in de goudvelden werken. Ruim 6.000 (illegale) Brazilianen wonen in het Lawagebied en er zijn maar 3 winkels. Dus alle prijzen zijn daarop afgestemd en niet op de 120 inheemsen die daar ook wonen’, zo schrijft de stichting te Anapaike maandag op Facebook.

‘We hebben totaal geen invloed op de prijzen die allemaal in Euro’s zijn of per gram goud gaan. De meeste winkels accepteren zelfs geen SRD’s. En als het doen, dan is de koers 1 op 25 SRD. In het Lawagebied is er geen enkele overheidsinstantie actief is, laat staan dat die langskomt. Een vliegticket naar het Lawagebied is 200 Euro per persoon (enkeltje), denk je nou echt dat de overheid geld heeft om in ons gebied te komen? Dus het is hier een compleet losgeslagen bende. Bijna wekelijks worden hier mensen vermoord. Maar, niemand praat erover. Wij worden ook al sinds 1899 geconfronteerd met concessies die tegen onze wil worden uitgegeven in het Lawagebied. Tonnen kwik worden jaarlijks ingevoerd in het Lawagebied en nu ook cyanide. De overheid heeft totaal geen oor voor ons.’

Zeer binnenkort zal moeten blijken of ‘Paramaribo’ nog steeds geen oor heeft voor de Wayana-gemeenschap en of het gebied werkelijk bezoek gaat krijgen van prijscontroleurs en dat wordt opgetreden tegen winkeleigenaren die hun producten en in Euro’s te koop aanbieden en tegen extreem hoge prijzen.

error: Kopiëren mag niet!