HSDS merkt toename in verkoop van laptops

Effect van thuiswerken en afstandsonderwijs

Thuiswerken en afstandsonderwijs vormen de nieuwe trend, die de coronapandemie met zich heeft meegebracht. Dat betekent logischerwijs dat er veel meer gebruik wordt gemaakt van (draagbare) computers. Is dit ook te merken bij de verkoop in de winkels? Volgens de HSDS-directeur Pavan Bhojwani is er inderdaad een toename merkbaar geweest in de verkoop van laptops, maar dan in augustus en september. “Inmiddels is de verkoop nu normaal te noemen. Na juli was er een piek in de verkoop, maar vanaf oktober tot heden is dat niet meer het geval”, zegt Bhojwani in gesprek met Dagblad Suriname.

Omzetdaling van 30 tot 40%

Het zijn de low-end laptops tussen de USD 300 en USD 400, die het meest verkocht zijn bij HSDS. Bhojwani geeft aan dat behalve covid-19 de koersontwikkeling ook een grote klap is voor eenieder. “Een laptop, die vorig jaar USD 400 kostte, was te vinden voor SRD 3000 (koers 7.50) en vanaf juli kost het tussen de SRD 6.000 en SRD 7.000.” Alhoewel de verkoop van laptops een piek heeft gekend, wil niet zeggen dat HSDS ook goed heeft geboerd, attendeert Bhojwani. Simpelweg omdat de laptops slechts 10% omvat van het totaal assortiment van HSDS. De verkoop van de rest van het assortiment is niet goed te noemen. “Bij de meubels, overige apparatuur, huishoudelijke producten enz. zien we een drastische drop; van 2019 naar 2020 hebben we een omzetdaling van 30 tot 40%. De nominale groei in de verkoop van laptops weegt dus niet op tegen het nominaal verlies bij de verkoop van de overige producten.” Daar heeft Covid-19 ook aan bijgedragen, maar de economische malaise heeft een nog groter effect gehad bij de omzetdaling. Bij een wisselkoers van SRD 7.50 tot SRD 8 zou deze daling niet zijn ontstaan, voegt de HSDS-directeur daaraan toe.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Op de computers en computer gerelateerde producten geldt er overigens invoerrechten van 17% en dat is weer van invloed op de prijsvorming. Enkele jaren geleden was dat nog invoerrechtenvrij vanwege de Caricom-overeenkomst, maar door tussenkomst van de vorige regering is dat gewijzigd. “Wij zijn de enige die invoerrechten hebben op computers, de overige Caricom-landen hanteren 0%.” Een andere domper is dat door de coronapandemie de vraag naar laptops wereldwijd exponentieel was toegenomen, met als gevolg een stijging van de prijzen vanuit de fabrikant. HSDS die een laptop inkocht voor USD 250 moest op een gegeven moment USD 350 neertellen. Dit alles heeft bijgedragen dat de lokale consument voor een low-end laptop duizenden SRD’s moest betalen.

HSDS introduceert in 2021 aflossing bij bank met 0% rente

Die duizenden SRD’s moesten consumenten bovendien contant betalen. HSDS is zich bewust dat dit niet eenvoudig is voor eenieder en is daarom tezamen met de Hakrinbank bezig de mogelijk te bekijken om in termijnen te betalen, zonder bijkomende rente voor de consumenten. Het gaat dan uitsluitend om computers en computer gerelateerde producten met een aflossingstermijn van 6 maanden. Het is de bedoeling dat de bank een lage rente aanbiedt, die HSDS op zich neemt. “Dus de consument betaalt voor een laptop van SRD 6.000 geen cent extra.” Er is slechts één nadeel hieraan verbonden, legt Bhojwani uit. Het is de bank die een consument goedkeurt voor de betaling. Dat betekent dat de bank zal nagaan hoe solvabel een consument is, hoeveel leningen een consument al is aangegaan enz.

Online assortiment HSDS goedkoper dan in winkel

Bhojwani attendeert erop dat consumenten een product van HSDS voordeliger kunnen shoppen door het online te kopen in plaats van in de winkel. Online betaalt de consument voor hetzelfde product dat in de winkel staat 5 tot 10% minder. Dat heeft te maken met de kosten die gepaard gaan bij het operationeel houden van de winkels. Zo komen er kosten voor security, personeel, huur, nutsvoorzieningen bij kijken. “In de online winkel heb je deze kosten niet, waardoor we de producten online goedkoper kunnen leveren.” Voor de e-commerce biedt HSDS diverse betalingsmogelijkheden, het online bestellen is eenvoudig, de levering gaat snel, en het retourneren van producten is ook mogelijk.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: