Minister Ramadhin: ‘Covid-vaccin waarschijnlijk in januari-februari in Suriname beschikbaar’

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid lijkt zich geen zorgen te maken over de komst van een covid-vaccin voor Suriname begin komend jaar. ‘Het voordeel dat we hebben is, dat we een down payment hebben gedaan van US$ 750.000 voor een covid-vaccin via de Covax faciliteit (Covid-19 Vaccine Global Access Facility)”, zegt de minister. “We hebben eigenlijk de garantie dat we zo snel als mogelijk in aanmerking komen voor het vaccin, zodra het beschikbaar is. We pleiten ervoor dat de verdeling van het vaccin onder de diverse landen, aangesloten bij Covax, gelijkmatig gebeurt. Ik ben niet zo bang, heb geen vrees, dat we achter in de rij komen te staan. We hebben ook recht op een spoedige voorziening om in aanmerking te komen voor het vaccin.”

Ramadhin: “We zijn nu bezig met een nationaal vaccinatieplan, welke in concept klaar is. Aanvullende informatie is nog nodig, zoals met betrekking tot de logistiek. In januari-februari hopen we van start te kunnen gaan. Het is geen campagne, maar we gaan in fasen doelgroepen benaderen. In eerste aanleg gezondheidswerkers, risicogroepen en kwetsbare groepen. Geen kleine groepen, dus we gaan gefaseerd groepen vaccineren.”

Slechts 10 procent bevolking van 67 arme landen wordt gevaccineerd

Een coalitie van wetenschappers, activisten en internationale organisaties heeft er echter voor gewaarschuwd, dat volgend jaar slechts 10 procent van de mensen in 67 arme landen zal worden gevaccineerd tegen covid-19. Rijke landen kopen meer vaccins dan nodig. Negen op de 10 mensen in lage- en middeninkomenslanden zullen niet in 2021 gevaccineerd zijn. Volgens de coalitie People’s Vaccine Alliance is dat het gevolg van het feit dat rijke landen veel meer dosissen van het vaccin aankopen dan nodig om hun bevolking te vaccineren.

De alliantie bestaat uit organisaties als Amnesty International, Global Justice Now, Free the Vaccine, Yunus Centre, Frontline AIDS, Oxfam, SumOfUs en Unaids.

Volgens People’s Vaccine Alliance slagen arme landen er niet in om grote hoeveelheden van het vaccin aan te kopen. Meer dan de helft (53 procent) van de meest veelbelovende vaccins is opgekocht door rijke landen, die zelf slechts 14 procent van de wereldpopulatie uitmaken. Maar liefst 96 procent van het Pfizer-BioNTech vaccin – dat voor 95 procent bescherming biedt – is al aangekocht door rijke landen.

Oxford-AstraZeneca heeft beloofd om 64 procent van de doses van hun vaccin te behouden voor landen in ontwikkeling. Maar de People’s Vaccine Alliance meldt dat Oxford-AstraZeneca slechts 18 procent daarvan zal klaar hebben in 2021. Bovendien zijn de meeste deals die ze hebben gesloten met de grote landen in ontwikkeling, zoals India en China.

Covax

De kleine ontwikkelingslanden zijn afhankelijk van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en hun Covax-programma, aan welk programma ook Suriname deelneemt. Covax is een wereldwijde multilaterale samenwerking, met overheden én farmaceutische bedrijven, om ervoor te zorgen dat covid-19-vaccins wereldwijd beschikbaar en toegankelijk zijn voor alle landen. Het initiatief kon al 2 miljard dosissen verzekeren en wil er daarvan op zijn minst 1.3 miljard vrijmaken in 2021 om 92 lage en middeninkomenslanden toegang te verschaffen. Er zijn ook vaccins voorzien voor humanitaire organisaties. Suriname is aangesloten bij Covax. Europa krijgt nog dit jaar 12,5 miljoen doses van het Pfizer-vaccin geleverd. De makers zijn ook hoopvol dat het vaccin tegen de in Groot-Brittannië opgedoken variant van het coronavirus werkt. Het vaccin kan binnen 6 weken ook aangepast worden aan de nieuwe virusvariant. Ook farmaceut Moderna gaat zijn vaccin beproeven op de mutatie.

Belgische minister kaart gebrek aan vaccins bij ontwikkelingslanden aan binnen EU

De Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir, heeft 4 miljoen euro vrijgemaakt om covid-19-vaccins via Covax ook toegankelijk te maken in ontwikkelingslanden. Geen enkel land ter wereld zal veilig zijn voor covid-19, zo lang niet alle landen veilig zijn, zei Kitir dinsdag in een persbericht. Kitir gaat bij de Europese collega’s het gebrek aan vaccins voor ontwikkelingslanden aankaarten. ‘Er kan onderzocht worden hoe bij surplus-bestellingen in de EU snel naar een herverdeling over te gaan onder andere via Covax. Want de Europese Commissie onderhandelt dan wel over de contracten, het zijn de lidstaten die ze aankopen.’

300 miljoen inwoners India krijgen eerste doses vaccins

Met een covid-19-caseload van meer dan 10 miljoen mensen, is India het op een na zwaarst getroffen land ter wereld door de coronaviruspandemie, alleen achter de Verenigde Staten. Maar het land streeft ernaar om de komende maanden uit de crisis te komen met een massale vaccinatie-actie, die in de eerste fase bijna evenveel mensen omvat als de hele Amerikaanse bevolking.

De regering van de Indiase premier Narendra Modi heeft 300 miljoen mensen geïdentificeerd die de eerste doses vaccins ontvangen. De prioriteitsgroep bestaat uit 30 miljoen gezondheidswerkers, politieagenten, soldaten en vrijwilligers, en 270 miljoen kwetsbare mensen – voornamelijk burgers ouder dan 50 en 10 miljoen anderen met ernstige ‘comorbiditeit’.

De producenten van 3 vooraanstaande kandidaten voor coronavirus vaccins hebben een vergunning voor gebruik in noodgevallen aangevraagd en ze hebben allemaal 2 doses nodig om voldoende immuniteit te bieden. Dat komt neer op een totaal van 600 miljoen vaccins, en de regering van Modi wil het hele proces tegen augustus voltooien. Bij goedkeuring door Indiase toezichthouders, worden er 2 lokaal in India vervaardigd. Een daarvan is een vaccin ontwikkeld door Oxford University en Astra Zeneca en geproduceerd door het Serum Institute of India, ’s werelds grootste vaccinproducent. De andere is het eerste in eigen land ontwikkelde coronavirus vaccin van India, Covaxin, dat gezamenlijk is ontwikkeld door Bharat Biotech en de door de overheid geleide Indian Council of Medical Research.

India heeft ook een vergunning voor noodgebruik aangevraagd voor het coronavirus vaccin, dat is ontwikkeld door Pfizer en BioNTech.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: