“Feesten hoeft niet altijd groot te zijn”

Tijdens de feestdagen en gelegenheden in Suriname ontbreekt er geen lekker eten. Eenieder komt aan zijn trekken op feestdagen. In verband met de komende feestdagen werden er gesprekken gevoerd met enkele burgers. Andy gaf aan dat hij dit jaar heel anders heeft aangepakt. “Dit jaar is er geen kerstboom en ook geen versiering. Er is een lichtje opgehangen, trouwens dat was er al een tijd daar. De kinderen zullen wel genieten op kerst van hun cadeautjes en lekker eten. Het menu voor de eerste kerstdag zal voor zijn gezin zijn pindasoep met genoeg vlees en tomtom. Daarnaast komt er later op de dag ook een pom en pastei erbij met witte rijst”, zegt Andy. Voor tweede kerstdag denkt hij dat het witte nasi wordt met ovenkip en groenten. “Feesten hoef niet altijd groot te zijn, zo lang we samen zijn en lekker kunnen eten en drinken maakt het de dag compleet”, benadrukt Andy. Een andere burger gaf aan dat zij nog niet weet wat zij klaar zal maken op de kerstdagen. Met haar salaris probeert zij eerst de vaste lasten te betalen en daarna zal zij kijken wat het wordt. Zij is er alleen, dus brengt zij zeker een bezoek aan haar families om kerst men hen door te brengen.

Asha gaf aan dat zij niet in de stemming is de feestdagen te vieren, maar voor haar kinderen maakt zij wel op eerste kerstdag ‘saoto soep’ klaar. Voor tweede kerstdag zal zij nog zien wat het wordt. Een andere burger gaf aan dat niets haar tegenhoudt de feestdagen leuk door te brengen met haar familie. Voor haar gezin wordt het voor de eerste kerstdag, pasta, nasi BBQ-kip en rund met cakesoorten, waaronder marmercake, chocoladecake en een viadoe. Voor de tweede kerstdag wordt het bruine bonen met kip en groenten en met een pom ernaast.  “Alles is duur geworden, dus geweldig eten kan ook niet echt, zegt een andere burger. Voor de eerste kerstdag wordt het bami met kip en een pruimencake. Voor tweede kerstdag zal ik rijst met groente en ovenkip met een kleine pastei maken.” Esther gaf aan dat zij de feestdagen altijd met lekker eten doorbrengt.  Zij houdt van koken en kookt vaak genoeg voor haar kinderen, schoonzonen schoondochters en kleinkinderen. Voor eerste kerstdag maakt zij roti, doks met groente en verschillende gebakjes. Voor tweede kerstdag wordt het nasi met zoetzure steak en in de middag volgt BBQ en worden er ook lekkere gebakjes gemaakt. En gezamenlijk gedronken, eenieder heeft het nu moeilijk maar probeer er toch een leuke dag van te maken. Je weet nooit van hoe morgen of overmorgen eruit zal zien”, zegt Esther. “Trouwens lekker eten, maakt de feestdagen altijd leuker.”  

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: