Dew Sharman: “Voor het groter belang, een jaartje feesten achterwege laten”

In gesprek met Dagblad Suriname zegt Dew Sharman, vicevoorzitter van het parlement en arts, dat de samenleving de keten van coronabesmettingen kan verbreken door de voorzorgsmaatregelen na te leven. Sharman stelt ook vanuit de regering het juiste voorbeeld gegeven moet worden. ‘Alle feesten en niet essentiële bijeenkomsten, of het nou van de regering of de burgerij zijn, moeten tot nader orde afgelast worden. De samenleving heeft al meegemaakt hoe door naleving van de maatregelen en goed gedrag de verspreiding tegengegaan kan worden. Voor het groter belang moeten wij van het jaar het feesten achterwege laten.’

Grote toename

De coronabesmettingen zijn in de afgelopen week sterk toegenomen. Tot vorig week waren er haast geen nieuwe besmettingen. De teller van de positieven schommelt nu voorbij 20 personen. De coronaviruspandemie heeft inmiddels ook al meer dan 100 levens geëist in ons land. Sharman stelt dat de sleutel van indamming bij de samenleving ligt. ‘Het volk van Suriname heeft al een keer bewezen dat door goed gedrag de verspreiding van het virus tot een minimum gebracht kan worden.’ Sharman brengt in herinnering dat niet lang terug de actieve gevallen tot onder de 10 waren gereduceerd. Er was sprake van hoge mate van discipline. ‘De protocollen werden vrij goed gevolgd. Dat is precies wat wij moeten blijven doen. Echter zijn bepaalde groepen tegen de regels in gaan feesten. Men vergeet dat de dreiging er nog steeds is. Een nieuwe golf kunnen wij ons als land niet veroorloven. De druk op de zorgsector wordt alleen maar groter. De economie zal het niet meer kunnen dragen.’

Burgerij speelt belangrijke rol 

Sharman benadrukt dat bij de indamming van het virus de burgerij een cruciale rol moet gaan spelen. ‘Vanuit de regering moet eveneens een goed voorbeeld gegeven worden. Eenieder moet de maatregelen strikt navolgen. Indien je geen essentiële bezigheden hebt over straat, vermijd het dan. Onnodig op hoeken van straten hangen, vergroot de risico alleen maar. Ook feestjes zijn op dit moment niet nodig. Voor een jaartje moeten wij niet feesten. Als je toch uit huis moet, gebruik dan mond- en neusbescherming en zorg voor handhygiëne. Social distance is enorm belangrijk. Samen alleen kunnen wij verandering brengen in de situatie. De ondervoorzitter van het parlement benadrukt dat indien blijkt dat verscherping van de maatregelen noodzakelijk is, zal dat dan gebeuren vanuit de regering.’ Sharman drukt het volk op het hart om de huidige maatregelen ten volste te implementeren, zodat verdere verscherping niet nodig is. ‘Laten wij het tot een goed eind brengen.’ Inmiddels heeft de CDS gemeld dat alle vergunningen van activiteiten, ook onder de auspiciën van de overheid, ingetrokken zijn. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: