Cyanide via vliegveld Kawemkahan naar goudvelden

‘Cyanide wordt verkocht in winkel te Oelemarie’

De stof cyanide, dat met name door buitenlanders wordt gebruikt bij de winning van goud in het binnenland, blijkt onder andere via het vliegveld van het Wayanadorp Kawemkahan naar de goudvelden te gaan. Dat heeft de Stichting Milokot Kawemhakan deze week ontdekt. ‘Bij een winkel in Oelemarie wordt het gewoon verkocht’, aldus de stichting.

Volgens Mulokot gaat Granman Ipomadi Pelenapin binnenkort een bezoek brengen aan die winkel, een dag varen vanuit Kawemhakan, om het cyanide weg te halen bij die winkel. ‘De districtscommissaris en andere overheidsinstanties willen geen assistentie verlenen. Dus, de granman gaat nu zelf. Overigens, nog steeds is niet duidelijk voor ons wie nu de juiste districtscommissaris voor het Lawa-gebied is. We hebben Bado benaderd.’

Districtscommissaris August Bado van Sipaliwini was niet bereikbaar voor een reactie. Dat er goudzoekers in Suriname zijn die naast kwik, ook cyanide gebruiken bij de winning van goud, is niet iets van vandaag. Al in 2018 doken er berichten op over cyanidegebruik. Maar tot de dag van vandaag is niet duidelijk in welke hoeveelheden de stof wordt gebruikt en de autoriteiten doen er het zwijgen toe.

Onlangs verschenen er verontrustende berichten dat cyanide wordt gebruikt bij goudwinning in het Brownsberg Natuurpark, dat al deels is vernietigd door kleinschalige (illegale) goudzoekers. Er zou ‘hard bewijs’ zijn voor de aanwezigheid van cyanide in het goudwinningsproces in het natuurgebied.                                        

Cyanide is een snelwerkende, potentieel dodelijke chemische stof. De stof combineert gemakkelijk met vele metalen, waardoor het gebruikt kan worden om metalen, zoals goud, van erts te scheiden. Cyanide is zeer giftig en kan leiden tot aanzienlijke milieueffecten en risico’s voor de volksgezondheid als het in het milieu terechtkomt. Als goud direct uit erts wordt gewonnen, zijn chemicaliën nodig. De gouddeeltjes zijn klein en zitten in het gesteente. Het is vrij ingewikkeld om dat te scheiden. Goudzoekers graven daarom diepe gaten en malen het gesteente. Dat wordt vermengd met een zeer giftige cyanide-oplossing, waarin het goud oplost. Dat mengsel wordt gescheiden van steengruis en het opgeloste edelmetaal kan er met behulp van een chemisch proces worden uitgehaald. Er blijft na de verwerking altijd cyanideoplossing over. Die is wel minder giftig te maken, maar wordt nooit helemaal onschadelijk. Bij grootschalige goudwinning wordt de oplossing opgeslagen in afvalwaterbassins. Daarvoor zijn allerlei maatregelen nodig om te voorkomen dat het gif kan weglekken.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: