Avondklok van 19.00 uur tot 5.00 uur

De gezondheidsautoriteiten hebben maandagmiddag tijdens een persconferentie, die live werd uitgezonden op televisie en social media, een update gegeven over de actuele stand van zaken rond de Covid-19 pandemie en nieuwe maatregelen aangekondigd.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid begon zijn toespraak met de mededeling, dat de maatregelen weer moeten worden aangepast. ‘Het aantal positief geteste personen is sterk verhoogd en de wetenschappelijke normen zijn ruimschoots overschreden zijn. Het is noodzakelijk de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Met ingang van dinsdag 22 december gelden de volgende gewijzigde maatregelen:

Voor heel Suriname geldt vanaf 22 december een avondklok van 19.00 – 05.00 uur;

Overheidskantoren zijn vanaf 22 december gesloten.

Ramadhin: ‘De overheid heeft het dringend advies aan de samenleving: blijf thuis en ga slechts voor noodzakelijke werkzaamheden uit huis, draag een mond-/neusbedekking, houdt de 1.5 meter afstand aan, en was handen met zeep en water of hand sanitizer;

Verder blijft er een samenscholingsverbod voor groepen van meer dan tien personen. Feesten, ook huisfeesten, zijn verboden en alle evenementen zijn per heden komen te vervallen. Religieuze bijeenkomsten zijn toegestaan, mits niet meer dan tien personen ter plaatse.

Sportactiviteiten, ook contactsporten, zijn niet toegestaan, met uitzondering van individuele sporten. 

Openbaar vervoer nog steeds toegestaan met inachtneming van het protocol.

Restaurants en dergelijke mogen uitsluitend geopend zijn voor afhaal en bezorging.

Voor de kerst komt een besluit inzake de gang van zaken rond kerkbezoeken.

Tot slot benadrukte minister Ramadhin: ‘We gaan optreden tegen personen die de Covid-maatregelen overtreden.’  Hij ging in zijn toespraak niet in op de kwestie rond de nieuwe Covid-variant die in het Verenigde Koninkrijk en Nederland is opgedoken. 

Timothy Mendoza van Luchthavenbeheer maakte bekend, dat er wordt teruggegaan van commerciële vluchten naar repatriëringsvluchten. Er zijn geen vluchten mogelijk naar de hoog-risico landen Nederland, Nederlandse Antillen, Brazilië en de VS. Registratie is verplicht voor vertrekkende en binnenkomende reizigers. Reizigers die naar Suriname komen moeten een negatieve Covid-test kunnen overleggen en in overheids quarantaine gaan. De voor deze week geplande vluchten worden volgens schema uitgevoerd, maar alleen voor ingezeten en essentiële personen. Niet-ingezetenen zijn niet welkom.

Epidemiologe Ingrid Krishnadath was de persconferentie begonnen met een steriele uiteenzetting van een serie statistieken inzake Covid-besmettingen. Vanaf 13 december is er een toename van het aantal besmettingen waarneembaar. ‘Er moet meer getest worden, de faciliteiten zijn er.’ Uit haar presentatie met mooie statistieken kwam verder geen enkel nieuws naar voren. De luisteraars en kijkers zaten daar niet op te wachten, zij zaten te wachten op informatie over de Covid-19 maatregelen en over de gevolgen voor Suriname van de nieuwe Covid-variant die is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk en Nederland en inmiddels het leven in Europa lijkt te verlammen.
Vervolgens voerde de coördinator van het Cluster Team, Rowan Noredjo, inspecteur-generaal Arbeidsinspectie, het woord, dat de horecasector controleert op naleving van de Covid-maatregelen en protocollen. Over haar werkzaamheden had het team maandagochtend een persbericht uitgebracht met informatie over haar werkzaamheden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: