Nurmohamed over betaling aannemers door Wegenautoriteit: “Opdrachten geven aan 50 aannemers in deze orde kan eigenlijk niet”

Een probleem dat zich al geruime tijd voordoet bij de Wegenautoriteit Suriname is de achterstallige betaling aan ongeveer 50 aannemers die voor de verkiezingen werkzaamheden hebben verricht. Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken stelt dat hij dinsdag het rapport van de Interne Controle heeft ontvangen en hij is bijna van zijn stoel gevallen van de geconstateerde zaken. “Waarschijnlijk zal ik voor deze uitbetaling speciaal onderzoek van de Clad moeten vragen via het ministerie van Financiën, omdat het mij ook niet normaal lijkt wat daar gebeurd is. Net als bij OW heb ik nooit een vacature gezien van 1500 ambtenaren. Dus ook bij deze vele aannemers plaats ik grote vraagtekens, want opdrachten geven aan 50 aannemers in deze orde kan eigenlijk niet. Dat zegt mijn logica”, aldus de minister. Hij zal binnenkort de raad van toezicht ontvangen en vragen naar een onderzoek. Hierna zal hij als minister de aannemers ook vragen om de justitiële autoriteiten de gelegenheid te bieden onderzoek te doen.

Kas Wegenautoriteit leeg

Nurmohamed stelt dat de Wegenautoriteit op dit moment zonder geld zit. “De kas is leeg en we kunnen de salarissen ook niet betalen”, benadrukt de bewindsman. Volgens hem vraagt de Wegenautoriteit elke maand aan OW om de salarissen via het ministerie van Financiën te storten en die garantie wenst hij voorlopig ook te geven. Het probleem is echter dat het personeelsbestand is verdubbeld, waardoor waarschijnlijk ook bij de Wegenautoriteit personeel zal moeten worden afgevloeid. “Het is niet de bedoeling van de Wegenautoriteit geweest om een sociale instelling te worden. Als de bedragen rechtmatig zijn, zullen de betalingen plaatsvinden”, aldus Nurmohamed.

Handhaving directeur Jozefzoon afhankelijk van advies rvt

Graciëlla Jozefzoon is sinds augustus 2018 de directeur van de Wegenautoriteit Suriname en zwaait daar nog steeds de scepter. Volgens Nurmohamed is Jozefzoon momenteel met zwangerschapsverlof. Op basis van de bevindingen van de Clad zal de rvt volgens Nurmohamed moeten beslissen of zij nog op deze post zal worden gehandhaafd.  De rvt is kort terug al door Nurmohamed vervangen. Jozefzoon werd de opvolger van Geo Norden nadat hij werd beschuldigd van malversaties en het Openbaar Ministerie werd ingeschakeld door de toenmalige oppositiepartijen. De Wegenautoriteit heeft toen SRD 54.000 gestort op een rekening van de NDP voor aankoop van vlaggen. Deze zouden volgens toenmalige president Desi Bouterse bestemd zijn voor de viering van de Onafhankelijkheidsdag 2017, maar deze kwamen pas op 29 november 2017 in het land aan. Dit zorgde voor veel vraagtekens.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: