Curtis Hofwijks: ‘Koopkracht versterk je niet door alleen ambtenaren een bonus te geven’

Activitst en PRO-topper Curtis Hofwijks geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat koopkracht niet versterkt kan worden door het uitkeren van een bonus aan ambtenaren alleen. Zo reageert Hofwijks op 5 maanden regering Santokhi-Brunswijk. “Qua beleid zou ik zeggen dat een aantal aspecten gewoon doorgaan, zoals nepotisme en vriendjespolitiek. Ik kan niet zeggen dat er echt bespaard wordt. Als je zegt: ‘Er is geen geld voor de rentes’, dan vraag ik me af waar de gelden vandaan komen voor de bonus voor ambtenaren en de loonronde in januari. Niet dat de mensen dat geld nodig hebben om te overleven, maar ik denk dat het op een andere manier aangepakt kan worden. De koopkracht kan je niet versterken door alleen ambtenaren een bonus te geven, omdat lang niet eenieder werkt voor de overheid. De opvoering zal ervoor zorgen dat de prijzen zullen stijgen, want er wordt meer geld gestopt in de economie. De vorige minister van Sociale Zaken, André Misikaba, had al aangegeven dat voor elke SRD dat er wordt uitgegeven 80 procent zijn weg vindt naar het buitenland”, zegt Hofwijks.

Volgens Hofwijks wordt heel veel geconsumeerd. “Geef je de mensen méér, zullen ze meer dingen kopen. De vraag naar valuta zal dan toenemen, om die spullen te halen wat de mensen willen kopen. Naar mijn inzicht zal dit de koers verder onder druk zetten en de prijzen zullen weer stijgen. De kosten zullen weer stijgen. Ik denk dat er naar andere zaken gekeken moet worden om de groep, die het hardst getroffen wordt, duurzaam te helpen. Er moet meer geïnvesteerd worden in de lokale productie, het overheidspersoneel moet gesaneerd worden, dus maatregelen die op een langere termijn positieve verlichting kunnen brengen. Op korte termijn verlichting brengen, gaat je op lange termijn duur komen te staan. Terwijl als je naar verlichting op lange termijn streeft, kun je de pijn nog dragen. Liever nu offers brengen. Zonder offers te brengen, lukt het niet. Iedereen tevredenstellen, werkt niet. Je moet beleid maken. Men gaat begrip hebben als men ziet dat het juiste voorbeeld wordt gegeven. Dubbele salarissen afschaffen, de mensen die maar één keer minister zijn geweest onder een vergrootglas plaatsen. Dan zal het volk ook begrijpen dat de regering niet alleen praat, maar ook doet”, aldus Hofwijks.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: