LVV-minister Sewdien: “Goedkoper exporteren mogelijk”

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt in een interview met Radio Stanvaste dat op het gebied van export het voorheen zo was dat er een redelijke vraag was naar Surinaamse rijst in het buitenland. Maar gaandeweg hebben andere landen de markt overgenomen, omdat Suriname de zaken heeft laten liggen. Vooral de invloed van de politiek, waarbij er verkeerde keuzes gemaakt zijn en waarbij ook zwaar gepolitiseerde instituten ervoor hebben gezorgd dat ook onze deskundigen wegtrekken. De minister noemt ook de groente-export als voorbeeld, waarbij er veel te hoge transportkosten moeten worden betaald. 4 U$D per kilo voor luchttransport plaatst Suriname in een ongunstige concurrentiepositie ten opzichte van landen, die een lager transporttarief hebben. Landen als Kenia, Thailand en Santo Domingo zitten op 1 U$D per kilo naar Nederland. De SLM en de KLM zouden zeer zeker lagere tarieven moeten hanteren.

“Als andere landen U$D 1 betalen en wij U$D 4, dan is er iets goed mis met het tarief dat wij hanteren”, stelt Sewdien. De minister probeert momenteel met de Vereniging van Exporteurs zaken gedaan te krijgen richting een lager vrachttarief. Sewdien is hoopvol gestemd dat de gesprekken met de nieuwe leiding van de SLM gunstig zullen uitvallen voor de sector. “We hopen dat zij ons tegemoetkomen”, zegt hij. Voorheen had Suriname op weekbasis een uitvoer van 80 tot 100 ton cargo. Door de huidige covid-situatie is die export geslonken naar amper 15 ton per week. De minister heeft ondertussen ook voorstellen gedaan naar de exporteurs toe, om de producten te bewerken, waardoor deze per zeetransport zouden kunnen worden verscheept. Hij denkt aan producten, die via de diepvries de andere kant van de oceaan kunnen bereiken. Kouseband, oker, en meer van dergelijke producten zouden dan slechts U$D 0.30 per kilo kosten. “Die omslag maken we nu”, vertelt de LVV-minister in het interview. “Dat is een enorme besparing en het biedt ons genoeg ruimte om te kunnen concurreren”, aldus Sewdien.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: