Hofpresident Iwan Rasoelbaks: “Elk zichzelf respecterende natie laat geen functies open”

Na ruim zes jaren te hebben waargenomen, is rechter Iwan Rasoelbaks vrijdag officieel door president Chandrikapersad Santokhi beëdigd als president van het Hof van Justitie. Zijn installatie door het Hof van Justitie vindt tijdens een buitengewone openbare zitting op 23 december plaats in de Congreshal. De beëdiging van Rasoelbaks geschiedt op unanieme wijze en unanieme voordracht van de vergadering van het Hof, wat betekent dat de magistraat breed gedragen word binnen de rechterlijke macht. Het versterken van de interne organisatie, functioneren van de rechtspraak, het vergroten van de toegankelijkheid van de rechtspraak, het opzetten van een website en jurisprudentiedatabank en het opzetten van een nieuw gebouw voor de strafrechtspraak zijn enkele van de wapenfeiten die tijdens de waarneming van Rasoelbaks hebben plaatsgevonden. “Daarmee kan met recht worden gezegd dat mr. Rasoelbaks een belangrijke en wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het verbeteren van de rechtspraak en rechterlijke organisatie in ons land. U gaat recht door zee als het gaat om aanpak van zaken”, aldus president Santokhi. De regering heeft er volgens het staatshoofd alle vertrouwen in dat de hofpresident zijn werk goed, onpartijdig en alle eer en waardigheid zal uitoefenen.

40 rechters nodig

Rasoelbaks zei na afloop van de beëdiging aan journalisten dat hij aanvoelt dat het Hof en de regering een verstandig besluit hebben genomen door die functie van president van het Hof van Justitie definitief in te vullen en ook te gaan voor die capaciteitsuitbreiding. Iets dat volgens hem al lang moest zijn gebeurd. “Elk zichzelf respecterende natie laat geen functies open”, benadrukte de hofpresident. Hoewel in 2016 de toenmalige regering onder president Desi Bouterse wel ervoor koos om Roy Baidjnath Panday te beedigen tot procureur-generaal (pg), was het opvallend dat de regering toen niets  repte over de vacante post bij het Hof en de positie van Rasoelbaks. De rechter waardeert het dat zowel het Hof als de regering het vertrouwen in hem hebben gestopt. Echter stelt hij dat het een druppel op een hete plaat is, omdat volgens de wetgeving er minimaal 40 rechters moeten zijn. De rechterlijke macht beschikt nu echter over 29 rechters. Er komen diverse trainingen om dit tekort in te halen. Recent is rechter Audrey Nooitmeer overleden.

Nieuwe leden en plaatsvervangende leden hof

Naast Rasoelbaks zijn ook de rechters S. Bradley, J. Jensen, S. Nanhoe-Gangadin, I. Sonai, en A. Johanns benoemd tot leden van het hof. De rechters Subhaas Punwasi, D.Haakmat-Sniphout, A. Adelaar, S. Bikhari, R. Elgin en D.B andhoe zijn benoemd tot leden plaatsvervangers. President Santokhi attendeerde erop dat een ieder, welke functie dan ook, gebonden is aan wet en recht, omdat dat universeel is en voor een ieder geld.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: