Avondklok is niet zo ingrijpend als velen vinden

Een gematigde avondklok, van 21.00 tot 05.00 uur, is niet echt zo’n ingrijpend. Het blijft natuurlijk enigszins gissen naar welke maatregel in de strijd tegen covid-19 helpt en welke niet, maar een avondklok zorgt er in elk geval voor dat mensen, vooral hangjongeren, elkaar minder lang opzoeken of ‘s avonds dan maar helemaal thuisblijven. Zeker met de Kerstdagen en de jaarwisseling kan de avondklok veel samenkomsten van grote groepen voorkomen. 

Nu is de avondklok zelfs in de weekeinden een beetje aangescherpt, van 19.00 uur tot 05.00 uur. Dat moet ook geen onoverkomelijk probleem zijn, het zijn immers maar twee dagen. Maar, hier heerst een straatcultuur. Mensen zijn graag buiten. Jongeren komen graag bij elkaar in groepjes op hoeken van straten en voor supermarkten. Rondhangen, tori praten, biertje drinken. Dat moet kunnen, maar dus niet meer tijdens de avondklok. En dat zal toch voor groepjes mensen een klein probleempje opleveren. 

Dat is ook de afgelopen weken gebleken. Immers, bijna dagelijks zijn en worden mensen opgepakt die de avondklok hebben genegeerd. Maar, is dat erg, die avondklok overtreden? Ja, natuurlijk. Mensen die de avondklok simpelweg aan hun laars lappen, mensen die kennelijk niet het vermogen hebben om na te denken, zijn hiermee een potentieel gevaar voor zichzelf geworden, maar bovenal voor anderen. Eigenlijk zijn die mensen schuldig aan het besmetten van onschuldigen. Een avondklok negeren, gezellig met een groepje op de hoek van een straat in een buurt wat drinken, kletsen, geen mond-neuskapje dragend, dat zijn de ingrediënten om anderen te besmetten.

En feit is dat er mensen aan het coronavirus zijn overleden. Maar, dat lijkt niet door te dringen tot de onverantwoordelijke mensen die ‘s avonds en ‘s nachts plezier maken op straat, ergens een feestje bijwonen. Hoeveel informatie het ministerie van Volksgezondheid ook de ether in slingert om te wijzen op de covid-maatregelen en op de risico’s voor de volksgezondheid wanneer men die maatregelen niet in acht neemt, mensen blijven willens en wetens niet luisteren en het virus nog steeds niet serieus nemen.

error: Kopiëren mag niet!