Werkloosheid is nog steeds een groot probleem

Werkloosheid is nog steeds een groot probleem in het land. Uit gesprekken met enkele burgers wordt vernomen dat er burgers zijn die zelfs maandenlang zonder werk zitten en op zoek zijn naar een vaste baan.  Ook is werkloosheid gestegen van het jaar door het covid-19 virus. “Ik zit met mijn papieren, maar zit al tijden te zoeken naar een werk”, zegt een burger. “Ik ben vanaf vorig jaar bezig met het zoeken naar een werk. Het jaar is heel anders verlopen, waarbij het zoeken van een werk nog moeilijker is geworden. Weinig bedrijven nemen werknemers aan of zijn niet in staat nu werknemers te betalen. Dus je blijft maar wachten en uitkijken naar een baan.”

Er zijn wel verschillenden zaken, waaronder kledingzaken of winkels, die naar werknemers zoeken, maar iemand die geschoold is zoekt niet naar zoiets, zegt de andere burger. Een andere burgers gaf aan dat hij ook al maanden uitkijkt naar een werk. Hij benadrukt dat hij overal geweest is voor een baan: online, vragen bij bedrijven en het leveren van sollicitatiebrieven. “Je maakt je school af met de bedoeling je talent en wat je heb geleerd te delen en het land te ontwikkelen en zo ook je zelf te voorzien van dingen waaraan je behoefte hebt in het leven, maar als je bijna een jaar zonder werk zit, verlies je de hoop in jezelf. Je vraagt je af van: waarom heb ik zoveel geïnvesteerd om mijn studie te halen om uiteindelijk niets met mijn papieren te bereiken.” Ondanks de burger met diploma’s zit, probeert hij manieren te zoeken om aan geld te komen. De burger doet mee aan verkoop langs de straat en helpt met het inladen van goederen voor de klanten. “Ik kijk nog steeds uit naar een baan om het dak onder mijn hoofd te behouden. Die kleine klusjes kunnen uiteindelijk niet veel doen.”

Ook werden er gesprekken gevoerd met kleine zowel grote ondernemers over de werkloosheid. Een ondernemer gaf aan hij ervan op de hoogte is van dat er sprake is van werkloosheid, maar ook hij niet veel daaraan kan doen, vooral in deze moeilijke situatie. Een andere ondernemer gaf aan dat hij het zich niet kan permitteren een werknemer in dienst te nemen. “Voorheen kon ik nog een werknemer in dienst nemen, maar nu is het heel moeilijk door de situatie en ook de financiële toestand.  Er moeten meer mogelijkheden gecreëerd worden om dit probleem op te lossen. Het is al jaren zo. Door werk te creëren, gaat het toch stukken beter gaan in het land en gaat er minder sprake zijn van werkloosheid en armoede, zegt een andere ondernemer. “Ik probeer op alle manieren mijn hoofd boven water te houden en mijn werknemers te betalen. Ondanks de situatie probeer ik toch werknemers in dienst te men, maar niet voor vaste dienst. Bij de kleine klusjes kunnen wel veel handen helpen. Je helpt anderen en merkt automatisch dat er meer werk binnenkomt”, zegt de ondernemer.   

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: