Minister Mathoera stelt samenleving gerust: ‘Situatie Cubanen onder controle’

De samenleving hoeft zich niet ongerust te maken over de situatie rondom de kwestie van de groep Cubanen die via Guyana naar de VS wilde. ‘De zaak is volledig onder controle’, aldus  minister van Defensie Krishna Mathoera donderdag tegenover de Communicatie Dienst Suriname.  ‘We letten op de veiligheid van de Surinamers. Wij letten ook op de veiligheid van de Cubanen, want ook zij zijn mensen.’ Intussen is de groep die bivakkeerde in een tentenkamp na een actie van verschillende autoriteiten verplaatst vanuit Southdrain naar een door de overheid bewaakte locatie buiten Paramaribo.

Veiligheidsautoriteiten hebben woensdag opgetreden, omdat de situatie uit de hand dreigde te lopen. Er werden onder andere ernstige bedreigingen geuit door personen uit de groep. Enkelen hebben zich ook schuldig gemaakt aan strafbare zaken op de locatie te Southdrain.  ‘In overleg met het bevoegd gezag is besloten om de mensen die aansprakelijk zijn voor de strafbare handelingen aan te houden en in vreemdelingenbewaring te stellen’, zegt de minister.

De bewindsvrouwe zegt verder, dat de rest van de groep heeft aangegeven vrijwillig te willen vertrekken uit Nickerie. ‘Ze hebben daarvoor ook een verklaring getekend. Wij hebben het vertrek georganiseerd en ze ondergebracht op een complex buiten Paramaribo.’ De groep is voorzien van voeding, drank en andere basiszaken.  Deze groep bestaat onder andere uit illegalen en vluchtelingen. De minister zegt, dat vervolgbesluiten op basis van de geldende wettelijke regels genomen zullen worden.

Enkele dagen geleden hadden ongeveer 100 Cubanen zich al verwijderd van de locatie te Southdrain. Zij bevinden zich op een eigen locatie. Deze groep heeft geen illegale status. De minister benadrukt dat in de kwestie van Cubanen er sprake is van een goed gecoördineerde aanpak vanuit de overheid. Daarbij vervullen verschillende instanties een rol. Het gaat onder andere om het Korps Politie Suriname, Nationaal Leger, Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing, de bestuursdiensten, de ministeries van Justitie en Politie, Defensie en Volksgezondheid.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: