‘Kerstviering is niet meer hetzelfde als enkele jaren geleden, geen kerstsfeer in de stad’

De Kerstdagen naderen in rap tempo. Maar, is er een kerstsfeer in Paramaribo, in Suriname? Viert de burger Kerst op eenzelfde manier als in 2019? Wat doen de precaire financieel-economische situatie van het land en de covid-19 pandemie met uw Kerstdagen? Dagblad Suriname wilde graag weten hoe haar lezers en volgers op Facebook de Kerstdagen gaan vieren en of zij ook maar iets van een kerstsfeer proeven in de stad, elders of in de eigen buurt of straat. Deze vragen stelde Dagblad Suriname op Facebook en de reacties volgden snel.

Enkele willekeurig gekozen reacties zijn hieronder opgenomen. 

Vijendra: ‘Hoe krap dan ook, crisis of niet, wij Surinamers gaan altijd in kerststemming zijn. Het verschil is dat dit keer, dat wij een veel sombere kerst tegemoet gaan vanwege de hoge prijzen in de winkels ten gevolge van de steeds stijgende koers. Laat de regering wat aan de koers, benzine- en winkelprijzen doen, zodat wij een leefbaar kerst kunnen hebben.’

Saskia constateert dat het overal druk is, ‘dus de sfeer lijkt er wel in te zitten.

‘Als we maar gezond en lief voor elkaar blijven, is dat genoeg’

Astrid: ‘Kerst zal overal in de wereld anders zijn. Covid heeft de wereld op zijn kop gezet. Ik hoop dat men positiviteit blijft zoeken in de kleine dingen die we vaak niet meer zien. En zoals mijn oma altijd zei: al eten we zout met rijst, als we maar gezond en lief voor elkaar blijven, is dat genoeg.’

Jessy: ‘Kerst? Wat is dat? Met alle woekerprijzen? Ik zet het geld liever opzij voor de nieuwe, troosteloze, uitdagende, depressieve, uitzichtloze maand januari…’

Joan: ‘Ik ben een Christen en vier het als alle andere jaren. Waarom zouden wij niet in die sfeer mogen zijn? Alleen maar de versiering bij de Kathedrale Basiliek, het kerkplein brengt je al in die sfeer. Wij weten wat het Kerstfeest inhoudt. In welke situatie wij ook verkeren, we gaan door met bidden, gedenken de geboorte van het Christuskind. Lekker eten en het afdraaien van mooie kerstplaatjes.’

Primie stelt dat de regering de macht verloren heeft op de koersen, ‘daarom is alles onstabiel’. ‘Deze kerst wordt een dure, omdat er geen handhaving is.’


‘Nergens ter wereld wordt op een normale manier Kerst gevierd’

Bea: ‘Ik denk dat er nergens ter wereld op een normale manier Kerst gevierd wordt, dus Suriname zal geen uitzondering zijn.’


Saffiel: ‘We zijn moe. We leven beperkt in ons eigen land, je werkt en je komt niet uit. Het ergste dat ik nog moet doen is overgaan tot stelen, en dat zal volgen. U mag mijn reactie plaatsen in de krant.’

Franklin: ‘Kerstdag zal niet voor iedereen bestemd zijn. Door corona en de economie in de hele wereld gaat het niet goed, dus valt weinig te vieren met Kerst.’

Nancy: ‘Rijst met CRISIS de komende feestdagen. Hele sombere tijd. Belangrijk is dat mijn gezin en ik elke dag een nieuwe dag zien.’

Lia: ‘Ik voel helemaal geen kerstsfeer.’

Robby: ‘Nou, beter even sombere tijden, om daarna sterker uit de crisis te komen dan eeuwig afhankelijk blijven van voedselpakketten!’

Ruby: ‘Met de Kerstdagen ben ik thuis. Ik probeer er iets leuks van te maken met dat wat ik voorhanden heb…’

‘Bepaalde burgers kunnen niet eens simpele kerstspullen kopen, zoals kerstbrood’

Shivan vindt dat kerstviering niet meer hetzelfde is ‘als enkele jaartjes terug’. ‘Los van de covid-19 pandemie, kunnen bepaalde burgers niet eens simpele kerstspullen kopen, zoals kerstbrood. De hele betekenis van kerst en genieten van kerst is verwaterd.’


Sushma: ‘Lekker thuisblijven. Lekker eten klaarmaken en thuis genieten.’

Bryan: ‘Kerstviering is niet dat je op straat moet gaan drinken of pret maken. De geboorte van Jezus gedenken wij op een heel nette manier, we zijn blij, ga naar de kerk, doe thuis leuke dingen met familie, en kinderen. Een redder is geboren ..zie Bijbel.’

‘Kerst gaat op de eerste plaats niet over eten en drinken’

Mart: ‘Kerst gaat op de eerste plaats niet over eten en drinken. Men ziet Kerst al jaren als jang dringi en sport. Kerst heeft te maken met herdenking over de geboorte van De Here Jezus, onze redder en verlosser. Het gaat om de boodschap van liefde, hoop en genade van God aan de algehele mensheid. Heeft nooit te maken gehad met hoe duur de spullen of goederen zijn geworden of worden in de winkel. Nu gaan mensen beseffen dat alleen God een keer in onze lot kan brengen. In armoede zullen mensen zoeken naar God. In armoede zullen mensen elkander helpen en liefhebben en delen met elkaar. En daar zal de ware vreugde zijn van Kerst. Wang blessie Kerstfeest. Amen.’

Els: ‘Helemaal geen sfeer in de stad. Overal is het saai, weinig verlichting. Kerstbrood en kaas zijn heel duur. Ik vier geen Kerstfeest in verband met covid.’

PK

error: Kopiëren mag niet!