Tsang: ‘Samenleving wordt misleid met verkeerde Covid-19 cijfers’

NDP-parlementariër Stephen Tsang keurt het af dat ondanks herhaaldelijke verzoeken vanuit het parlement, minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid weigert om de juiste covid-19 data te verstrekken. “We zijn niet tegen strengere maatregelen, maar we willen wel transparantie. Al bijkans 2 maanden kloppen de cijfers van de covid-website niet en de minister weigert de data te delen met het parlement, omdat dat naar zijn zeggen privacy-schending is. Ik vind dat reinste onzin. Ik heb de data van de covid-website bijgehouden en de samenleving wordt misleid met verkeerde cijfers. Gisteren (maandag) is bijvoorbeeld gemeld dat er 6 nieuwe cases bij zijn gekomen en 3 personen zijn genezen verklaard. Dat wil zeggen dat er 3 actieve cases bij zijn gekomen. Het totaal aantal actieve cases staat nu op 30, maar gisteren (maandag) stond dat nog op 25. Er zijn in werkelijkheid 5 bijgekomen en niet 3. Uit het niets zijn 2 extra cases bijgekomen”, benadrukte Tsang dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA). Voor gisteren zijn er 22 Covid-positieven. 

Alarmerend groot verschil met juiste percentage nieuwe cases

Volgens Tsang stellen deskundigen dat het percentage nieuwe cases belangrijk is. “Gisteren (maandag) waren er 6 nieuwe cases bij 33 testen. Dat betekent dat het percentage op 18% komt. Als je die 2 extra bijtelt, dan kom je op 24% en dat is een alarmerend groot verschil. Zo gaat dat al bijna 2 maanden met de cijfers op de website. Het geeft een verkeerd beeld van de werkelijke situatie”, aldus de NDP’er. Hij verwacht duidelijkheid van de regering hierover.

Regering neemt te veel risico’s met seniorenburgers

Tsang, die ex-minister is van Handel, Industrie en Toerisme, keurt het vooral af dat de first lady normaal haar bigi sma dey met seniorenburgers in Flamboyant Park heeft gevierd, terwijl deze groep oudjes juist de kwetsbaarste zijn. “Waarom neemt de regering zoveel risico’s met onze seniorenburgers, nu er juist sprake is van een stijging?” De NDP’er merkt op dat de regering alleen uitzonderingen maakt en zal maken voor friends and family en andere Surinamers benadeelt door de covid-19 maatregelen zwaar op hen toe te passen.

Bouva: ‘Elk besluit dat stuit tegen onbegrip, kijkt aan tegen weerstand’

Melvin Bouva

De verscherpte maatregelen die dinsdag zijn ingegaan, getuigen volgens zijn fractiegenoot Melvin Bouva van veel onzekerheid en onduidelijkheid. “Los van de cijfers zijn de maatregelen ook niet proportioneel. We kijken naar de afspraken die er zijn gemaakt met de horeca- en entertainmentsector. Er zijn protocollen ontwikkeld en maandenlang is eraan gewerkt. Wanneer het besluit dan wordt genomen dat de protocollen daar staan, dan worden die geen 48 uur daarna op een zeer onduidelijke en onzekere manier teruggedraaid. Mensen hebben hun planning gemaakt en hun investering gedaan”, stelde Bouva. Hij wil van de regering weten hoe deze sectoren dan verdere ondersteuning zullen krijgen of tegemoet zal worden gekomen. “Elk besluit dat stuit tegen onbegrip, kijkt aan tegen weerstand. We vragen begrip om ons uit te leggen, want grote delen van de samenleving vinden die rechtvaardiging niet”, aldus Bouva. Hij vindt dat de controle juist moet worden opgevoerd bij de Brazilianen uit Frans-Guyana en de goudvelden en dat er meer tolerantie moet zijn naar de ondernemers en Surinaamse burgers toe, vooral in de maand december.

Jogi: ‘Regering Santokhi/Brunswijk kent haar verantwoordelijkheid’

Mahinder Jogi

VHP-parlementariër Mahinder Jogi merkte op dat de regering, onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi, haar verantwoordelijkheid kent en daarom ook niet zomaar de covid-19 maatregelen heeft aangescherpt. Hij vroeg toch enige begrip daarvoor te tonen

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: