Entertainmentsector roert zich – Niet blij met Covid-19 maatregelen en Bigisma Dey

Brian Muntslag over events entertainmentsector: ‘Er is licht in de tunnel’

De entertainmentsector roert zich. PECS, het Platform ter bevordering van Entertainment, Cultuur en Kunst in Suriname, is niet te spreken over de maandag door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aangekondigde nieuwe Covid-19 maatregelen. Volgens PECS staan die maatregelen nu haaks op de recent uitgebrachte protocollen inzake evenementen en entertainment. 

Volgens het platform zijn ondernemingen binnen de sector ‘zwaar noodlijdend’ en is er ‘geen enkele poging vanuit de president gedaan om oplossingsmodellen aan te dragen’.

‘Misverstanden’ rond uitvoering Bigisma Dey

Daarenboven was men onaangenaam verrast, dat de zogenoemde Bigisma Dey met First Lady Melissa Santokhi-Seenacherry dinsdagochtend gewoon doorgang kon vinden in het Live Entertainment Center (voorheen Flamboyant Park). Het was een besloten bijeenkomst. De Communicatie Dienst Suriname, CDS, had laten weten, dat voor die bijeenkomst alle Covid-19 maatregelen in acht waren genomen. Maar, korte tijd later werd gesproken van een drive-thru evenement, ‘om de reeds hoge mate van veiligheidsvoorschriften nog beter na te leven. Immers, mensenlevens én de gezondheid van onze seniorenburgers genieten prioriteit’, aldus de Communicatie Dienst Suriname. Weer later beweerde de CDS in een verklaring, dat het ging om een dankdienst, waarbij het protocol voor kerkdiensten/religieuze bijeenkomsten werd toegepast. 

‘Eén van de regels daarbij is het toegestane aantal personen per vierkante meter. Wij delen mede dat op basis van voornoemde protocollen rond de vijfhonderd personen aanwezig mogen zijn in deze locatie. Het aantal genodigden is bijzonder ver beneden dit aantal. Wij garanderen de gemeenschap dat wij op basis van onze verantwoordelijkheid naar de totale gemeenschap toe, maar bovenal naar onze seniorenburgers, alles in place zullen hebben voor een vlot en Covid-vrij evenement’, aldus de de verklaring van de CDS.

Ondertussen voerde een groep entertainers actie op het terrein van TBL Cinemas en eiste van de regering, als tegemoetkoming voor door de Covid-maatregelen geleden schade, een financiële tegemoetkoming.

Tijdens een persconferentie dinsdagmiddag bood de CDS in de persoon van Alvin Roosveld zijn verontschuldiging aan vanwege de niet correcte informatievoorziening inzake Bigisma Dey. ‘Het was een sociaal evenement met een religieus karakter.’

Brian Muntslag: ‘Er is licht in de tunnel, een doorbraak’

Brian Muntslag van PECS ging tijdens de persconferentie in de Congreshal in op het onderhoud op het Kabinet van de President dinsdagochtend inzake de Covid-maatregelen en de entertainmentsector: ‘Er is licht in de tunnel’, zei hij. ‘Degenen die activiteiten  hebben georganiseerd moeten zich bewust zijn van de maatregelen, die zijn onverkort van kracht. Het licht in de tunnel heeft betrekking op het feit, dat opnieuw toestemming gevraagd kan worden bij het ministerie van Volksgezondheid. Dat is een doorbraak. Er is dinsdagochtend lang gediscussieerd over hoe we dat zouden kunnen doen, organiseren van events. De nadruk ligt op controle, geef het volk niet het idee dat willekeur plaatsvindt met betrekking tot activiteiten. Als er organisatoren zijn die activiteiten gepland hebben, dan moeten zij dus toestemming vragen aan Volksgezondheid. Voorheen was er ruis inzake de informatievoorziening, waar moet je zijn om te toestemming te vragen? Nu is dat duidelijk.’

PECS in gesprek met regering over vergoeding

De entertainmentsector heeft vanaf maart helemaal stil gelegen en er is absoluut geen inkomen voor alle betrokkenen. ‘Dat is een punt van bespreking’, aldus Muntslag. ‘Er zijn wel wat voorstellen gedaan, met name op het vlak van registratie. We zitten in een economische situatie die niet naar huis te schrijven valt, maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is gezegd, dat we op zijn minst kunnen starten met registratie van de meest getroffen personen. Personen die afhankelijk zijn van muziek, et cetera, et cetera. Er komt spoedig een vervolggesprek over een vergoeding.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: