Powakka heeft nieuw dorpsbestuur

Kapitein Sabajo wil “in eenheid verder”

Powakka heeft een nieuwgekozen dorpsbestuur, met aan het hoofd Kapitein Sergio Sabajo. Naamgenoot Randy Sabajo, lid van het nieuwgekozen dorpsbestuur, zegt dat de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) en de Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen Paragebied (Osip) voor de waarneming afwezig waren. “Als reden is aangegeven dat in verband met incidenten in andere dorpen zij niet konden participeren.” Powakka heeft de verkiezingen niet laten uitstellen door die opgegeven redenen. “Want wij hebben zelfbeschikkingsrecht en zijn aangesloten bij de Verenigde Naties, waarin de inheemse rechten zijn erkend. We maken aanspraak op zelfbestuur zonder invloed van buiten.” De communicatie met de gemeenschap verbeteren, is iets dat moet veranderen in het dorp. Ook willen de bewoners een ander beleid ten aanzien van de gronden die worden uitgegeven in concessie. Belangrijk is dat de bewoners moeten kunnen meebeslissen, aangezien zij aanspraak maken vanwege de voorouderlijke rechten, iets dat ook is verankerd in de volkenrechtelijke bepalingen van de VN. “Daarom willen wij een betere communicatie met de regering om betrokken te worden bij deze zaken”, zegt Randy.

Kapitein streeft naar verbeteringen

De nieuwe kapitein, Sergio Sabajo, die de verkiezingen heeft gewonnen met een verschil van 18 stemmen, zegt dat het een spannende race was. In zijn toespraak bedankte hij de gemeenschap voor hun deelname. Hij riep de gemeenschap op om, nu de verkiezingen achter de rug zijn, ‘in eenheid verder op te trekken om Powakka tot ontwikkeling te brengen’. De productie verbeteren is voor de kapitein erg belangrijk. Het ondernemerschap ondersteunen en het kader van de gemeenschap verbeteren door middel van beter onderwijs is iets dat de nieuwe kapitein graag wil voor de inwoners van Powakka. Vooral het onderwijs op middelbaar niveau moet verbeterd worden. Er is een lagere school, maar het dorp heeft ook een middelbare school nodig. Het voornemen is ook om landbouw en toerisme naar een hoger niveau te tillen. Samen met de overheid wil de gemeenschap deze uitdagingen oppakken. “Powakka heeft bewezen door middel van deze verkiezingen dat wij gaan voor onze eigen rechten”, meent kapitein Sergio Sabajo.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: